Solení silnic je zastaralé a špatné

V Brně v posledních dnech vysypali silničáři na zem sůl za více než 2 500 000 korun. To je špatné, neboť na opravy silnic jak známo nezbývá finančních prostředků, mnohé silnice a chodníky jsou v Brně v katastrofálním stavu a jak bylo řečeno představitelem a.s. Brněnské komunikace, bude se na jaře opět zase jen “záplatovat”.

Nehledě na nesmírně škodlivý ekologický dopad na obyvatelstvo. Nebylo by lepší ten sníh shrabovat, jako tomu dělají kupř. v sousední Evropské Unii?

10 thoughts on “Solení silnic je zastaralé a špatné

  1. Ve škole jsem se dokonce učil vzorec podle kterého se určuje množství soli potřebné k rozpuštění sněhu, nasypete-li ho tam víc, pak už žádného efektu nedosáhnete.. Silničáři prý tento vzorec používají a ta sypou na chodníky a silnice jen nejnutnější množství…..

    Btw. v Americe se prý solí ještě násobně víc než u nás.

  2. Ještě bych dodal, že každý majitel nemovitosti v Brně je povinen udržovat chodník (čili komunikaci ve vlastnictví města) na vlastní náklady tak, aby nemohlo dojít k úrazu. K této povinné údržbě však NESMÍ použít sůl…. zvláštní že? Zadarmo udržovat městké chodníky pod hrozbou sankcí a nesmět k tomu používat prostředky, které však město klidně používá v násobném množství.

  3. V Americe se s prominutím i žere víc než u nás. A střílí. A lže. (I když to možná,..nevím.)

  4. Co je to “nejnutnější množství”? V zemích, kde si váží svých lidí a své krajiny takový termín neznají. Prostě se nesolí a basta. Měl jsem možnost to sledovat v Tyrolských Alpách, kolik práce navíc to pro místní znamená, ale funguje to i bez soli.

  5. Ten zákaz používání soli je dán čím?Stálo by za to prozkoumat, proč ten zákaz neplatí i pro silnice a jak to vůbec je.

  6. ten zakaz soli je zjevne dan tim, ze po chodnicich se chodi a sul je jednak svinstvo na boty a pokud mate psa, tak je to jak ho koupat v chemikalii. pneumatikam sul az zas tolik nevadi.
    soli se, protoze nasi ridici svou zvykli na cistounkou silnici. silnicari by tolik nesolili a sypali by, jenze to by se nelibilo spouste lidi s rychlym autem a velkym egem a hned by udelali vsechno pro to, aby se silnice zase pekne prosolili a dalo se jezdit rychle.

  7. no to mate tezky… u nas na ulici je spusta lidi, kteri jsou lini se zvednout a odhrnout z chodniku tu trochu snehu, co po dlouhe dobe napadla

  8. Nezbývá , než se zabarikádovat na zimu jako broučci od Karafiáta a až sníh roztaje a zmizí , pak vylézt ven. Přitom v Pardubicích existuje ve výrobě ekologický odpad , který vypouští chemička do Labe , několikrát to v minulosti v rádiu nabízeli SÚSkám a nikdo o to neměl zájem! Jde o tekutinu , která se dá stříkat kropičkou. Odůvodňovalo se to tím , že doprava by byla na větší vzdálenosti nerentabilní a nemají na to peníze , protože ty mají na zimní údržbu. Tak co je zimní údržba? No , dnes nevím jak to vypadá , jestli tato výroba jak mnoho dalších dobrých věcí v tomto státě už není zlikvidována atd.

  9. Nevím, čím upravují silnice v Rakousku, ale stačí v krutší zimě přejet Mikulov a ocitnete se ve zcela jiném světě. Od Pohořelic až do Mikulova budete klouzat ve sporadicky odhrnuté břečce, hned za přechodem si pojedete po kvalitní široké kompletně vyfrézované asfaltce bez vločky sněhu.

  10. Zajímá mě jaké země evropské unie co nepoužívají sůl máš na mysli?…V Rakousku se solí i na šumavském národním parku….Alpy jsou udržované také solí…a nikdo nemá problém…jen Češi mají pocit,že všechni Češi dělaji všechno špatně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.