V Králově Poli padají stromy

Dnes, 7. února 2006, pokračovalo kácení stromů na Slovanském náměstí Brně-Králově Poli.
S kácením započala soukromá firma na popud Úřadu městské části Brno-Královo Pole včera (6.2.)
v dopoledních hodinách. Stromy začaly padat bez ohledu na neukončená správní řízení, která rozhodují
o podobě rekonstrukce parku na náměstí a tedy i o potřebě kácet, či nekácet stromy.

Zástupci NESEHNUTÍ a Českého svazu ochránců přírody – Veronica oznámili situaci České inspekci
životního prostředí. Představitelé královopolského úřadu prohlásili, že v kácení se bude pokračovat.

Současná kritická situace nastala poté, co se úřadu městské části Královo Pole nepodařilo protlačit záměr kácení formou správního řízení. Místo nového řízení, kde by byly odstraněny nedostatky, úředníci oznámili, že kácení stromů pouze ohlásí. V tomto případě však úřad v Králově Poli oznamuje kácení sám sobě a sám oprávněnost svého oznámení také posuzuje. To je ze zákona možné pouze v případě pěstebních účelů nebo při akutním ohrožení lidí či majetku. „Je velice zarážející, že se takové důvody objevily až nyní, když úřad neuspěl se svojí snahou o pokácení stromů v souladu se zákonem. Rozhodnutí úřadu kácet stromy nyní a bez řádného správního řízení považujeme za účelovou snahu vyhnout se připomínkám občanů a jejich občanských sdružení“ komentuje situaci Milan Štefanec z NESEHNUTÍ. Občanská sdružení jsou totiž v případě pouhého ohlášení kácení stromů zbavena jakékoliv možnosti do daného procesu vstupovat.

Ekologický institut Veronica vstoupil do jednání v listopadu 2005, kdy připomínkoval první správní řízení, které řešilo zásahy do zeleně na Slovanském náměstí v souvislosti s celkovou obnovou tohoto parku. „Naše připomínky byly nesouhlasné, neboť jsme přesvědčeni, že projekt bude znamenat snížení podílu zeleně v parku. Znamenalo by to zánik biotopů volně žijících živočichů i snížení hodnoty parku pro člověka,“ říká Hana Chalupská z ČSOP Veronica. „Součástí rekonstrukce parku je i vybudování amfiteátrového schodiště a technického zázemí včetně toalet, v původním projektu je i kavárna. Nechceme, aby se opakovala situace, kdy stromy v parku ustoupily např. Zemanově kavárně“ připomíná osud stromů v parku Koliště Chalupská.

Reakcí na nesouhlas ČSOP Veronica byla jednak návštěva starosty MČ Královo Pole Ivana Kopečného u předsedy institutu Veronica docenta Antonína Bučka, a jednak svolané jednání 5. prosince 2005. „Pan starosta nám dal na vybranou, buď stáhneme své připomínky a vzdáme se práva odvolání, nebo si na nás posvítí,“ popisuje situaci z konce roku Chalupská. Připomínky staženy nebyly a Veronica se nakonec i odvolala. Toto odvolání u Magistrátu města Brna uspělo, ale úřad v Králově Poli místo zahájení nového řízení vydal pokyn ke kácení.

První desítka stromů padla v pondělí 6. února a práce pokračovaly i dnes, kdy byla likvidována pokácená dřevní hmota. Na místo dorazili zástupci ČSOP Veronica a občanského sdružení NESEHNUTÍ, kteří situaci zdokumentovali a uvědomili policii a Českou inspekci životního prostředí. „Inspekce si vyžádala další podklady a slíbila, že se bude případem zabývat. Na místo samotné bohužel inspektoři nedorazili,“ říká Jiří Koželouh z NESEHNUTÍ.

Představitelé královopolského úřadu oznámili, že kácení nebude zastaveno. Lze tedy očekávat, že záměrem úřadu je zlikvidovat veškerou zeleň, která stojí rekonstrukci v cestě. Další pokračování stavebního řízení (rozhodujícího o podobě rekonstrukce parku vč. zásahů do zeleně) by pak bylo jen formalitou a výsměchem účasti veřejnost v rozhodování.

Postup, který úřad v Králově Poli zvolil v tomto případě, není bohužel ojedinělý. V roce 2003 probíhalo územní a později i stavební řízení, která vedl stavební úřad v Brně-Králově Poli. Řízení se týkala umístění dnes již stojícího hypermarketu Carrefour – Královo Pole do lokality, kde došlo ke konfliktu se zájmy ochrany přírody a krajiny. Podle zákona 114/1992 Sb. tedy měla právo na účast v těchto řízeních i ekologická organizace NESEHNUTÍ. „Do územního řízení jsme tehdy nebyli vpuštěni, i když šlo o zlikvidování mokřadu s chráněnými druhy živočichů a rostlin či o zatížení prostředí vlivem zvýšené dopravy,“ přibližuje tehdejší situaci Jiří Koželouh z NESEHNUTÍ. Ve sporu mezí úřadem a NESEHNUTÍm nakonec rozhodoval Krajský soud v Brně, který dal NESEHNUTÍ za pravdu a rozhodnutí úřadu zrušil.

Bližší informace: Jiří Koželouh (723 559 495), Milan Štefanec (605 239 579), Hana Chalupská (731 181 990)

V případě zájmu můžeme zaslat fotografie (ve větším rozlišení) z průběhu kácení na Slovanském náměstí.

20 thoughts on “V Králově Poli padají stromy

  1. No jasně, všechny stromy vykácet, aby jsme se na ně jako lidstvo už nemohli vrátit. To je pokrok. A to vyhrožování svícením, to je taky pěkný postup.:( Páni úředníci určitě mají názor, že stromy patří do lesa a do města beton.

  2. Ivan Kopečný: Každý člověk má přirozenou schopnost rozpoznat kvalitní práci. Každý člověk je schopen vidět, kdo má zájem o jeho potřeby. Každý člověk je schopen vycítit, kdo při práci používá rozum i srdce. Pro ty z Vás, kdo mi dáte svým hlasem důvěru, chci, aby jasně zaznělo, že ve funkci senátora se budu snažit odvádět stejně dobrou práci, budu se stejně zajímat o potřeby lidí a v neposlední řadě půjdu za svými cíli stejně houževnatě i citlivě, jako tomu bylo ve funkci starosty.
    http://www.ods.cz/volby/weby/2002/pdf/19.pdf

  3. a na nepohodlný lidi si pODSvítěj

    ještěže toho arogantního mameluka nezvolili do senátu – (zlatej zlatuška proti takovému smradovi)

  4. Poprosil bych znovu všechny, co se chtějí nějak vyjádřit, ať se vyjadřují slušně. To že jsou někteří radní sprostí ještě neznamená, že tak musí být každý!

  5. A jestli má někdo vysvětlení, proč je nutné ty stromy na Slovanském náměstí likvidovat, tak ať ho zde napíše. Přiznám se, že jsem byl dost proti, když padaly stromy v parku na kp. Jaroše (hlavně té krásné staré, i když už trochu vykotlané, ale o to krásnější vrby) a teď když du v noci kolem, tak už mi to nepřijde tak zlé, i když je fakt, že je tam trochu moc prázdného prostoru.

  6. Ta vrba na Jarošce padla, protože údajně byla už moc stará a její kořeny stály v cestě kolektoru. Proč tedy stromy na Slovanském náměstí? Aby se mohla postavit kavárna? Aby někdo z okna viděl na své auto. Proč?

  7. …Vítejte ve světě monstrózního labyrintu, kde jsou všichni obyvatelé ve stereotypních uniformách a odlidštěnou vizáž jím dodává nepřehlédnutelný lesk holohlavých lebek…. Možná, že je to další stádium civilizace, kde již neexistuje “velitel,” jen komerční náboženství s automatickými zpovědnicemi. “Kup si barbiturát, užij si ho… cítils to? Kup si víc… a víc! Budiž ti odpuštěno, synu.”…

  8. Máte doma fotografii původního Slovanského náměstí v
    Brně? Pošlete nám ji!
    Uvítáme vaše připomínky, vzpomínky, názory k plánované rekonstrukci náměstí.
    Pokud nesouhlasíte s aktuální situací, volejte na
    královopolskou radnici 541 588 111.
    Pošlete dopis / e-mail panu starostovi Králova Pole
    ing. Ivanu Kopečnému.
    Vzor dopisu včetně možnosti odeslání emailem přímo
    z webových stránek najdete na
    http://www.veronica.cz/slovanak

  9. výraz “arogantní mameluk” je neslušný? celý nebo jen některé jeho slovo?

    význam slova arogantní je snad jasný, slovo mameluk je naopka až lyrické, vycházející z lidové slovesné tvorby, jako např. hejhula, mamlas, hovnivál apod.

    no, možná ten smrad je na hraně, ale když čtu ty předvolební pindy pana starosty ze strany ODSunu, tak mi to vážně nějako nevoní.

    takže soráč, snad nedostanu červenou kartu, jako soudruh pistolník-továrník

  10. Soudruh Paulczyňský (nebo jak je to v těch Seznamech s
    tím háčkem-čárkou…tvrdým “i”y”…nebo co?) nemá červenou kartu – nikdo mu komentáře neomezuje ___ to on sám ___ v pudu sebezáchovy …se nevyjadřuje :-))

  11. kazdy clovek s trochou zdraveho rozumu vi, ze mafie na radnici v Kralove Poli na lidi evidentne kasle, jde jim jem o jejich uplatky, jinak bychom se o necem takovem jako porusovani zakona radnici nemohli docitat.Ty stromy prezily 40 let komunismu, ODS v Kralove Poli vsak ne. Pokacet strom na vlastni zahrade obycejnemu cloveku zakon nedovoluje, pokacet zdrave vzrostle stromy v parku kam chodi duchodci a deti, to uz musi zaridit poradne hovado.

  12. A to že se stromy kácí, i když se to lidem nelíbí je zcela běžné, viz například Zelená Hora u Žďáru nad Sázavou. Tak padají stoleté stromy po stovkách, radní se radují kolik přibude nového minerálního betonu formou nových chodníků a my budeme rádi, když si budeme moci aspoň párkrát do roka šáhnout na trávník, který bude samozřejmě taky nový. Možná z dovozu.
    http://www.rovnost.cz/zpravodajstvi_wb/QU20060119000046.html

  13. Brno bylo v minulém století zelené město , celé generace se tím chlubily . Když se dívám na starší pohlednice Brna , nechce se věřit co poslední generace se zelení udělaly , co se zničilo a jak to dnes vypadá. Víte mám obyvu , aby ten trávník z dovozu byl vůbec pro lidi , aby nebyl pro zvířata , protože pro lidi bude vstup zakázaný a také se tam ledacos schová.

  14. Na náměstí bydlím od narození, tedy půl století. Vždy byl park udržovaný, dokud rozhodnutí poplatné znetvořené době před převratem nerozhodlo všechno vyasfaltovat. V té době také přestal fungovat hlídač, dohlížející na pořádek a taky se tak nějak přestalo chtít pracovat, tj. osazovat květinové záhony a pod. Korunu tomu nasadil průjezd trolejbusu.
    Nejhorší ovšem je v této době popřevratové, jak je devastováno vybavení parku a skutečnost, že projít parkem večer, či v noci, tak to je pouze pro otrlé nebo ozbrojené. Dobře, ale stromy to vydržely a vydržely by to déle, kdyby jim byla věnována péče. Určitě by bylo možno park zvelebit jemnějšími prostředky než je motová pila a nestálo by to tolik prostředků, které snad ani nejsou k dispozici. Já se ale ptám, jakým způsobem zajistí obecní úřad, aby nedošlo k opětovné devastaci, aby park sloužil i normálním lidem a ne jenom psům, feťákům, bubínkářům atd.?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.