Zastupitel Vlašín varuje: naše lesy do rukou spekulantů?

Co se děje v městských lesích

/ NÁZOR

Pan náměstek primátora Hošek připravil převod Lesů města Brna na akciovou společnost. Když jsem 31.10. 2003 v článku publikovaném v Britských listech (Čeká Brno defenestrace kvůli lesům?) napsal, že „ …Městští radní se rozhodli převést Lesy města Brna na akciovou společnost, která umožní jejich budoucí privatizaci. Nabízí se otázky – budou chtít radní při mnohamiliardovém zadlužení města dát akcie na trh, budou chtít pomocí prodeje lesů financovat nesmyslný přesun nádraží, budou občané města jen tak nečinně přihlížet, jak staletí shromažďovaný majetek přejde do rukou spekulantů?A nakonec se jeví na místě i otázka – je defenestrace možná jen v Praze, anebo k ní dojde i v Brně?…. “,

byl z toho poprask. Tehdejší primátor se tak vztekal, že mne žádal o veřejnou omluvu. Tu jsem neposkytl a dobře jsem udělal. Ukázalo se, že jsem měl pravdu.

Na Zastupitelstvo města Brna , které se má konat 28.2. 2006, je Radou města Brna připraven materiál – Návrh změny právní formy společnosti Lesy města Brna na akciovou společnost.

Na první pohled je to nevinná akce, leč již další pohledy nabízí několik scénářů, které tak nevinné nejsou. Pokud Brno opravdu zřídí akciovku a převede na ni majetek, bude ho to stát podle posudku auditora 75 milionů korun, pokud nepřevede, bude to stát do 10 milionů, ale zase se de facto nic nezmění. Otázka je, proč se to vlastně má dělat? A proč to jde tak rychle do zastupitelstva, i když se tím dosud nezabývala ani komise životního prostředí? Jedna z možných odpovědí: z akciovky se lépe zašmelí majetek.

Brno má největší lesní majetek ze všech měst a obcí v Česku. Byl shromaždován soustředěnou pílí ar po aru od 16. století. Myslím, že by občany mělo zajímat, co s ním chystají radní dělat !

O autorovi: MOJMÍR VLAŠÍN, Zastupitel města Brna za Stranu zelených

Regionální mutace| Mladá fronta DNES – jižní Morava
Autor: MOJMÍR VLAŠÍN

2 thoughts on “Zastupitel Vlašín varuje: naše lesy do rukou spekulantů?

  1. Plakátovací plochy už jsou “pod střechou”, kulturní informační centrum taky, se Špilberkem to neklaplo, naopak Jalta, to byl vejvar. Tak co nám brání vrhnout se na lesy, že ano? Nebo víte snad ještě někdo o něčem, co by se dalo … tohlencto? Ukrást?

  2. tohe všecko je jen trénink na spalovnu, tak se to teprve začne točit. chvíli počkejte, zbejvaj dořešit malý problémy (jak vyvést zisk správným směrem), pak se bude z brna kouřit (ale ne ta vaše trapná tráva)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.