Malé hřiště pro velké město

Původně měla být tohle reportáž ze Dne žonglování na ledě. Avšak když jsem dorazil v pátek odpoledne na Kraví Horu, rozčílil jsem se tak strašně, že “strašně” dopadla i tahleta reportáž. Nerozladilo mne nic, co se týkalo bruslařsko-žonglovací akce, naopak, bylo mi dobře, neboť jsem zase jednou mohl sledovat spoustu lidí, kteří bez nároku na odměnu ve svém volném čase dělají radost druhým lidem, navíc takových, kteří už umějí tuto inteligentní zábavu dělat safra dobře – zde tedy tímto děkuji všem pořádajícím občanským sdružením a lidem v nich.

Co mne rozladilo a namíchlo, byl areál, ve kterém se tato milá bezplatná akce konala – mám na mysli Sportovní a rekreační areál na Kraví hoře – mobilní ledová plocha, součást stavby, kterou za naše nemalé prostředky před nedávnem realizovalo město Brno.

Nebudu jásat spolu ostatními médii nad neskonalou dobrotou našich zastupitelů a radních, za to, že mikrokluziště na Kraví Hoře je. Spíše se vlastníma očima podívám a vlastním mozkem si udělám úsudek. Tady je:

Ten milión, za který pár posvařovaných profilů a trochu plastu přemístili o tři kilometry po městě z Římského náměstí na současnou pozici a smontovali dohromady komentovat nebudu, přestože si o tom myslím své.

Kolik samo kluziště stálo našich prostředků se mi zjistit nepodařilo, možná je to nakonec dobře, protože tak nějak tuším, že bych se rozčílil asi ještě jednou – když jen převoz stál míli…

Co však mne nenechá chladným je skutečnost, že za tenhleten trapný a neskutečně zfušovaný plácek by se styděli i tátové z Horní Dolní, jistě by svépomocí a z mnohem menších prostředků postavili pro své kluky něco fajnovějšího, než nabídlo město Brno (bezmála půlmilionová aglomerace s rozpočtem v řádu miliard) svým občanům a dětem.

Celé se to skládá z posvařovaných železných profilů potažených tenkým plastem připomínajícím mantinely. Informace Radnice Brna – středu o tom, že ledová plocha má rozměry 25 x 15 metrů je lež. Neměl jsem u sebe metr, ale odhaduji rozměr 8 x 18 m, tedy asi tak na tři bruslařská “tempa” dospělého, čtyři dítěte. Dále se “sportovní a rekreační areál na Kraví hoře – mobilní ledová plocha” skládá z volně pohozených čtverců jakéhosi linolea, 5ks laviček z osmdesátých let (ani je nenatřeli), v hlíně na paletách (!) volně loženého chladícího agregátu (okraje ledové plochy cca 25cm od mantinelů jsou zcela rozbředlé), dále 2ks zelených skříněk (vypadají, že je vyřadila pro zastaralost nějaká základní škola), stojí rovněž na paletách, které jsou však podloženy cihlami. Pak už nic, jen dvě administrativní dřevěné budovy (viz.foto) s prodejem vstupenek (30,- Kč) a neskutečně balkánsky provedené osvětlení za pomoci drátu a čtyř halogenových van (á 150,- Kč v Baumaxu). Koneckonců, na fotografiích za článkem se pobavíte sami. Jsem ochoten se vsadit s kterýmkoliv představitelem města, že za sto tisíc postavím stejné kluziště i s dopravou.

Celý tenhleten podvůdek je situován do rozhrnuté hlíny, tak jako tomu bývalo na nových sídlištích za komunistů. Prostě jen přijel bagr a odhrnul to na stranu.

Opakuji: celý sportovní a rekreační areál na Kraví hoře – mobilní ledová plocha – je posazen do rozbagrované hlíny, takže po patnácti minutách strávených u mantinelu jste obalen od pasu dolů, po hodině vám to začne být jedno. Hlína je totiž i na ledové ploše, na vašem dítěti i na těch ostatních, i rodičích.

Jediná opravdu moc pěkná věc na celém areálu je výhled na Špilberk a Brno pod ním – ten je však zadarmo a byl tam už před volbami a bude tam i po nich.

Děkujeme, odejděte.

P.S. Den žonglování na ledě proběhl jako obvykle v pohodě, za solidní účasti sympatických lidí a šikovných dětí, byl perfektně připravený a organizačně zvládnutý. Všichni kdo přes nepřízeň počasí přišli se bezmála tři hodiny náramě bavili. Moc pěkné.

A na závěr jedna kontrolní otázka: Myslíte si, že je vhodné nechat přes zimu na přilehlém koupališti napuštěné bazény aby v nich voda zamrzla? Proč se tedy nebruslí rovnou tam?

Autor: -ma-

9 thoughts on “Malé hřiště pro velké město

  1. a myslim, ze by nebylo spatne, se taky divat na svet z te lepsi stranky a nehledat jen same nedostatky. Navic mne osobne se nenatrene lavicky libi vic nez natrene. Navic ten ty lavicek je nejlepsi ze vsech.

  2. Tak dobře, omlouvám se. Je to velkolepé, krásné, měří to 25 metrů, všude čisto, komfort přiměřený miliardovému rozpočtu města Brna, precizně provedené retro. Elektroinstalace odpovídá evropským normám a není nebezpečná. Bahno je vlastně zdraví prospěšné. Necítím se podvedený a raduji se s ostatními. Halelujá, já jsem tak šťastný! Všechno je v pořádku, demokracie tepe. Mohlo by být hůř, že?

  3. P.S. také vím, že tento typ laviček je nejlepší. Mám je rád. I tu zelenou barvu. Připomíná mi to dětství. Víte však, na kolik vás každá přišla?

  4. letos ODSunuli kluziště, příští rok nádraží a příští rok ODSunou i prachy z rozpočtu

  5. Asi se lidem nelíbí dlouholetá bezohledná “vláda jedné strany” v Brně a zde je jedno z mála míst kde to mohou vyjádřit. A just: ODS ODS ODS ODS ODS ODS ODS ODS ODS ODS ODS ODS ODS ODS ODS ODS ODS

  6. No nevím o jakýho bratrance jde a z jaké je strany, ale byl jsem tuhle zimu v Rimini a tam mají přesně takovéto kluziště na náměstí a zjevně se jedná o mobilní atrakci, kterou si přes zimu italové krátí čas, když zrovna netančí..
    2/ komentářům by zjevně prospělo kdyby se u niku objevovala aspoň část IP adresy. Myslím že řady antiodsunistů by silně prořídly, kdyby se pod komentářem objevilo něco identického podpisu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.