Kde vznikl hamburger – původ a historie hamburgeru
Odhalte s námi kouzlo masa v housce, jeho původ a jak poznat ten nejlepší hamburger.
Hamburger neboli burger se skládá z plátku masa vloženého do rozkrojené housky. Kde se tento pokrm vzal a jak poznat ten nejlepší?
Kde vznikl hamburger
Hamburgery sice vnímáme jako typické americké jídlo, ve skutečnosti neobsahují ale žádné suroviny nebo cokoli jiného, co by bylo typické zrovna pro USA.
Původ hamburgeru můžete najít v Evropě. Paradoxně napovědět by nám mohl jednoduše název. Hamburger skutečně souvisí s německým přístavem Hamburk. První koncept se objevil právě tady. Město proslulo chovy krav. A jejich maso se prodávalo mleté a kořeněné. A protože se muselo co nejrychleji zpracovat, zkrátka se opeklo.
Odtud už byl prakticky jen krok k rozšíření burgerů do Ameriky. Ze své domoviny ho sem přivezli němečtí imigranti koncem 19. století. Mnoho z nich potřebovalo vydělat prostředky na život „za velkou louží“, amerikanizovaná verze německého jídla se tak přímo nabízela. A začaly vznikat první provozovny nabízející hamburgery.
Byť tedy máme hamburgery velmi často zakotveny jakožto doménu především rychlého občerstvení, stále častěji se toto jídlo stává výsadou i špičkových restaurací.
Jak by měl vypadat dobrý burger
Základ nejlepšího burgeru tvoří kvalitní maso. To by mělo být spíše tučnější a obsahovat kolem 20 % tuku. Ideální je podle vyhlášených šéfkuchařů přední hovězí. Nevhodné je použít rozmrazované nebo dlouho uskladňované maso.
K dobrému hamburgeru samozřejmě patří neodmyslitelně houska. Ta by měla být horká a křupavá. Nejlépe by se mělo jednat o housku z máslového těsta. Jestliže takovou nemáte, alespoň ji máslem potřete.
Zásadní chybou je také maso překořenit nebo si jednoduše s burgerem náležitě „nevyhrát“. Pokud mu nebude věnována potřebná péče, půjde o banální jídlo, které strávníka jednoduše znudí. Jestliže se mu ale kuchař věnuje, promění se burger v jedinečný gastronomický zážitek.
Že i burgery lze pojmout exkluzivně, dokazuje Bohunický CAJK. Hledáte, kam si zajít na nejlepší burger v Brně? Právě jste našli ideální místo. Bohunický CAJK reprezentuje moderní gastronomii a právem se zařadil mezi nejlepší restaurace v Brně.
Přejeme dobrou chuť!