Načančání bytu pro Ježíška, alias s novým designem do nového roku

Dekorace na vánoce

Na úpravy bytu není nikdy pozdě. Obzvláště v době, kdy se chystáme na nejkrásnější svátky roku, Vánoce, kdy se očekává, že budeme mít vše perfektně připravené a nažehlené. Proč to tedy letos nevzít trošku hlouběji, a nezkusit rovnou předělat design bytu tak, aby jste mohli do nového roku vkročit hezky s novým pocitem změny? Navíc, mnoho řemeslníků má přes zimu volnější diář, takže by to mohla být jedinečná šance toho využít. 

Pohledový design

Asi nejsnazší variantou, jak svůj byt změnit, je upravit dekorace a vše, co je výrazné na první pohled. Může se jednat o záclony a závěsy, přehoz na pohovku nebo postel, obrazy nebo jiné dekorace na zdech. Ale můžeme se pustit i do změny osvětlení místnosti, například s použitím Flos lampy, nebo technických přívodů, například konečně zanořit dráty do lišt apod. Nezdá se to jako velká věc, proto to hravě zvládneme ještě před tím, než bude potřeba dát kapra na pánev, ale udělá to velký efekt a případnou návštěvu na den sv. Štěpána nenechá chladnými. A to se nemusí jednat jen o vánoční design a dekorace vhodné pro aktuální roční dobu, ale o celkové ladění prostoru, který může prokouknout a být najednou více váš. 

Nábytek

Někdy stačí jen přesunout nábytek nebo jej umístit jinak, než byl původních dvacet let přes tím. To, že si mozek zvyknul na určitě vzorce chování a dělání věcí, je sice poholdné,ale téměř nikdy pak již nedochází k dalšímu rozvoji – ani motorických, ani logických dovedností. Zkuste si tedy nejen pro své oko, ale také pro svůj mozek vymyslet novou výzvu v podobě přestěhování nábytku. Mnohdy to moc jinak kvůli stísněnému prostoru nejde, ale existují také vychytávky a zlepšováky, které by mohly i v malém prostoru fungovat. Skládací židle na zavěšení ke stropu, pokud zrovna nemáte návštěvu, vaky na odsávání vzduchu, aby se náhradní peřiny nebo sezónní oblečení na jinou roční dobu nemačkalo ve skříni s tím současným nebo boxy umožňující dát mnoho věcí pod postel. I malá změna je posun kupředu, a to hned nemusíte kupovat žádný nový nábytek. Jen vhodně umístit ten původní. 

Můj koutek

Mnoho lidí má v bytě nějaký svůj oblíbený prostor. Může to být nějaký pokoj, oblíbený kus nábytku nebo jen prostor, ve kterém z nějakého důvodu rádi pobýváme. A proč si nezkusit udělat tento prostor skutečně “svůj”? Proměňte jej tak, aby vyjadřoval, kým nyní jste, co máte rádi a co je pro vás důležité. Mohou to být oblíbené plakáty a obrazy na zdech, fotografie blízkých osob v rámečcích, osobitá barevnost, květiny nebo svíčky, šroubováky a klíče nebo třeba počítač a cestovní deníky plné vzpomínek. Fantazii se meze nekladou. Přizpůsobte si tedy nějaký prostor v bytě tak, aby byl skutečně váš a rádi jste se do něj po náročném dni vraceli k mentálnímu odpočinku nebo jen k pouhému bytí.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.