Warning: sprintf(): Too few arguments in /www/doc/www.informacezbrna.cz/www/wp-content/themes/covernews/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 254

Krokodýlí farma? – Nesouhlasíte? – Odstěhujte se!

Dnes 9. října proběhne v obci Velký Karlov na Znojemsku veřejné projednání záměru výstavby „Agroturistického areálu s krokodýlí farmou“. V tomto areálu má být umístěno cca 800 krokodýlů nilských a každý rok 200 – 250 těchto zvířat zabito pro kůži na luxusní oděvy a maso do drahých restaurací. Areál bude také produkovat znečištění v těsné blízkosti obytné zástavby. S projektem nesouhlasí kromě NESEHNUTÍ také obyvatelé a obyvatelky přilehlých domů ve Velkém Karlově. Nedávno vydaný posudek dokumentace tohoto záměru doporučil odpůrcům a odpůrkyním krokodýlí farmy vystěhování či hledání azylu v zahraničí.

Projednání kontroverzního záměru začne v 16.30 hodin v zasedací místnosti Obecního úřadu Velký Karlov. Zde se sejdou zástupci a zástupkyně Krajského úřadu Jihomoravského kraje, investora (AGRODRUŽSTVO Jevišovice), představitelé dotčených obcí a lidé z řad veřejnosti. Předmětem projednání, jsou zejména vlivy krokodýlí farmy na životní prostředí a námitky občanů a občanek k tomuto projektu. Podkladem jednání bude v první řadě dokumentace záměru zpracovaná investorem. Z dokumentu vyplývá, že bude produkováno znečištění do ovzduší i do vody. Toho se obávají obyvatelé a obyvatelky přilehlých rodinných domů a proto se s k této dokumentaci již nesouhlasně vyjádřili. Druhým podkladem bude posudek dokumentace, který zpracoval Ing. Miroslav Vraný. „Posuzovatel se postavil k řadě připomínek od občanů a občanek velmi neprofesionálně a vzhledem ke svému postavení i neeticky a důsledku tím překračuje hranici zákona. Připomínky zlehčuje, přehlíží morální nároky a navrhuje absurdní a nereálná řešení – vystěhování se z lokality, hledání azylu v zahraničí a podobně,“ říká Jiří Koželouh z NESEHNUTÍ.

Vzhledem k očekávaným negativním dopadům krokodýlí farmy na životní prostředí a laxnímu přístupu odpovědných odborníků bude veřejné projednání velice důležité. „Chci na projednání hájit právo naší rodiny na slušné životní prostředí, moje žena i dcera trpí astmatickými problémy a vlivy záměru by jim ještě více uškodily“ říká Bohumil Nejezchleb, majitel rodinného domu v blízkosti navrženého záměru a dodává: „Nemůžeme se přece smířit s řešením, které nabízí zpracovaný posudek dokumentace záměru – prý máme uvažovat o změně bydliště nejlépe do hor nebo k moři – to je přece nesmysl.“

Další rodina z Velkého Karlova upozornila na morální hledisko chovu krokodýlů za účelem jejich porážky. Tento argument byl posuzovatelem odmítnut s tím, že na našem území budou jistě brzy vznikat i jatka na psy či plazy a pokud se to někomu nelíbí může si hledat azyl v zemích, kde je to zakázáno.

„Morální nároky považuji za zcela oprávněné, posuzovatel s nimi nemusí souhlasit, ale není možné dělat z občanů a občanek hlupáky a jejich připomínkám se vysmívat. Posuzovatel zde zcela překročil profesionální etiku i zákon, který říká že účelem posuzování vlivů na životní prostředí je získat ….objektivní odborný podklad pro vydávání rozhodnutí … a přispět tak k udržitelnému rozvoji společnosti,“ komentuje to Jiří Koželouh.

Agroturistický areál s krokodýlí farmou má sloužit jako jakási monotématické zoologická zahrada, ale hlavně v něm má být umístěno cca 800 krokodýlů nilských a každý rok 200 – 250 těchto zvířat zabito pro kůži na luxusní oděvy a maso do drahých restaurací. „Vzdělávací funkci areálu považujeme za velmi pochybnou a naopak si myslíme, že věznění divokých zvířat v malých vanách má na veřejnost nevýchovný vliv. No a zabíjení krokodýlů na jatkách je nechutnost a vzhledem k získávání pouze luxusních produktů také naprostá zbytečnost,“ shrnuje názor NESEHNUTÍ na projekt Koželouh.

Další informace: Jiří Koželouh (NESEHNUTÍ)
Bohumil Nejezchleb (obyvatel Velkého Karlova)
Miroslav Vraný (zpracovatel posudku)

1 thought on “Krokodýlí farma? – Nesouhlasíte? – Odstěhujte se!

  1. nekomu proste musi vadit vsechno. farma na krokodyke je supr, taky bych si rad nejakou poridil.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.