Zachary Lieberman – ruce, inkoust … a zvuk, který vidíte

Ve čtvrtek proběhlo v experimentálním prostoru ROXY v Praze něco, nad čím nám laikům i nám samoukům i nám odborníkům chvílemi zůstával rozum stát. Sympatický američan Zachary Lieberman předvedl s pomocí dvou kamer, dvou noteboků, zpětného projektoru, mixpultu a lahvičky inkoustu performanci hned v několika úrovních. Vizualizoval zvuk. Obrazy ho poslouchaly. (Coby bývalý malíř) si před námi na plátně hrál s inkoustem který hrál. Viděli jsme, jak inkoust zní. Viděli jsme, jak vypadá lidský hlas. Jak velký je při pohledu na zvuk rozdíl mezi milostným šeptáním a agresívním křikem. Unikátní podívaná. Kresba hlasem. Neskutečné, zajímavé, provokující a veselé.

DRAWN je interaktivní koncert-performance, kde každá kaňka inkoustu na papíře ožívá díky chytrému softwaru a už vyskakuje ze stránky, aby komunikovala s okolím. Performance zkoumá muzikálnost a bezprostřednost kreslení tím, že jednoduché tahy štětcem transformuje do komplexních a energických forem života. Hned po skončení koncertu si sami můžete
vyzkoušet, jaké to je, když vaše kresby ožijí a stanou se netradičním
hudebním nástrojem.

Zachary Lieberman (USA) je umělec, inženýr a učitel. Jeho krédem je tvůrčí a
polidštěné využití technologií. Společným jmenovatelem jeho instalací,
internetových projektů a koncertů jsou kinetika, gesta, interaktivní
vytváření obrazů a vizualizace řeči. V roce 2006 získal za DRAWN čestné
uznání na prestižním festivalu Ars Electronica. Nejvíce jej baví zapomenutá ústa diváků – v údivu otevřená dětská ústa. Svá kouzla nejraději předvádí handicapovaným, zdravotně postiženým lidem.

FOTO:Daniela Matějková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.