Aerosaně na scéně

Asi nejsem sám komu učaroval podivný výrobek pod názvem Tatra V 755, neboli Aerosaně. Připomíná zvlášní období druhé světové války o kterém obecně víme jenom velmi málo. Fotografie repliky tohoto prototypu nám zaslali z kopřivnické dílny ECORRA, kde se momentálně dílo dokončuje. Bližší specifikace by se měly objevit v jednom z dalších čísel časopisu TIP PRO OLDTIMER a tak to raději nechme na odbornících a pojďme se zavěnovat, jenom krátce, temnému období v polovině minulého století.Tedy jak bylo uvedeno z období 1939 – 1945 se toho příliš nedochovalo, k Aerosaním vlastně nic, všechny materiály byly zničeny, anebo odvezeny. Dokonce ani studnice mých vědomostí o automobilce kniha TATRA z edice Autosalon (stále v prodeji) světlo do případu nevnesla a tak jsem si o tom povídal s jedním známým tatrovákem. Ten mi řekl zajímavý příběh.

Když začínala válka a oddělovaly se sudety od Čech a Moravy, poloha automobilky spadala mimo území říše, tedy do protektorátu. To by ovšem znamelo konec provozu fabriky a tak prý hlavní postava celého tatrováckého vývoje Hans Ledwinka zařídil změnu “územního plánu” a Tatra fungovala v průběhu II. světové války dál. Během této doby byla prý odvezena do německa celá výrobní linka na výrobu vozu Tatra 97, což byl moderní nástupce aerodynamických vozidel označení 77 a 87 s čtyřválcovým motorem typu boxer.
Dodnes existují spekulace o tom zda populární Volkswagen brouk z dílny českého rodáka Ferdinanda Porscheho není vlastně uloupená tatrovácká koncepce a naopak. Jak ovšem víme automobilový vývoj byl v mnoha případech obdobný a tyto dohady nemají význam, jakkoliv z dnešního úhlu pohledu vypadají zajímavě či tajemě.

Skutečností je, že Ledvinka s Porschem se znali a také to, že si oba svoji činnost ve válečném období nakonec “odseděli”. Ledwinka šest let a Porsche dva.

5 thoughts on “Aerosaně na scéně

  1. V době globalního oteplování je to opravdu jen muzejní kousek…:-)jinak bezva sane…možna ony povesné Hitlerovy saně:-))

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.