Veřejné projednání expanze centra Olympia

V úterý 16. října proběhne na městském úřadě v Modřicích veřejné projednání záměru expanze nákupního centra Olympia na území Modřicíc a Brna-jih. Veřejné projednání je součástí procesu EIA, který posuzuje vliv rozšíření nákupního centra na životní prostředí. Plánovaná rozsáhlá expanze by se neobešla bez negativních vlivů na životní prostředí (ovzduší, hluk, zábor volné plochy) a dopravních komplikací. Rozšíření Olympie je navíc v přímém rozporu se strategickými plány města Brna v oblasti obchodu a v rozporu s územním plánem.V úterý 16. října se v 16 hodin začne v zasedacím sále Městského úřadu Modřice (náměstí Svobody 93, Modřice) veřejné projednání záměru (v pořadí již 4 a 5 etapy) expanze nákupního centra Olympia.
Nákupní centrum Olympia složené z nákupní galerie a hypermarketu Hypernova bylo otevřeno v roce 1999 na území města Modřice jen pár metrů od hranice statutárního města Brna. V důsledku toho se velké centrum stalo nepříjemnou zátěží pro brněnskou infrastrukturu i pro modřické obyvatele a obyvatelky. Spolu s centrem Shopping park a dalšími hypermarkety blízko dálnic D1 a D2 se z jihu Brna stala nákupní zóna lákající zákazníky z Brna, ale i z mnoha jihomoravských okresů. Nákupní infrastruktura v Brněnské aglomeraci se tím stala značně nevyváženou a dostavila se řada problémů (růst dopravního zatížení, úbytek prodejen s lokálním dosahem apod.).

Současná plánovaná expanze (nové křídlo nákupní galerie, místo pro hobby market, parkoviště) k negativní vlivy nákupního centra ještě posiluje – vyplývá to z informací zveřejněných investorem. Lze očekávat zejména dopravní komplikace (5 000 dalších vozidel denně, z čehož 1 000 projede Modřicemi, 1 000 nových parkovacích míst). „Nárůst dopravy se projeví nejen na dálnici D2 a silnicích z Modřic, ale postihne také dálnici D1 a vnitroměstské komunikace, neboť právě po nich se budou muset tisíce nových vozidel z Brna k Olympii dostat,“ popisuje Milan Štefanec z NESEHNUTÍ. Záměr je stavbou na zelené louce a zpevněné plochy se přibližují toku Svratky. Investor naštěstí navrhnul vysazení a udržování části biokoridoru podél řeky a mezi biokoridorem a parkovištěm ještě plánuje vybudování parkově upraveného pásu s rekreační funkcí. Na druhou stranu ho netrápí další zrychlení odtoku srážkové vody z území (zabetonování plochy pro vsakování vody) což v povodňově citlivém území ohrožuje Modřice a další sídla podél Svratky.

Záměr expanze není v souladu s územním plánem města Brna. Ten totiž požaduje zhodnocení nových nákupních center z hlediska nutnosti vybavování území nákupními plochami. Vzhledem k tomu, že v Brně je již 1,6 m2 prodejní plochy na jednoho obyvatele a na Brně-jih dokonce 12,39 m2, je limit stanovený magistrátem (1,0 m2 na jednoho obyvatele) výrazně překročen. „Lze říci, že nelze v Brněnské aglomeraci najít environmentálně a koncepčně méně vhodné umístění nových nákupních ploch než je území plánovaného rozšíření Olympie,“ říká Jiří Koželouh z NESEHNUTÍ.

NESEHNUTÍ vytvořilo a distribuuje informační letáky zvoucí obyvatele a obyvatelky na projednávání. „Zástupci firmy Somerston Olympia při našem vzájemném setkání odmítnuli možnost o projednávání expanze centra aktivně informovat dotčenou veřejnost. Z jejich postojů vyplynulo, že firma nepovažuje běžné občany Modřic a Brna za partnera pro diskusi. Proto jsme se rozhodli informovat veřejnost sami a podporovat tak potřebný dialog,“ komentuje situaci Milan Štefanec.

Na veřejné projednání se mohou dostavit všichni občané a prezentovat svůj názor na záměr. Stejně tak je možné do konce týdne podat připomínky ke zveřejněnému posudku expanze Olympie. Poté krajský úřad (odbor životního prostředí) vydá závěrečné stanovisko – souhlasné nebo nesouhlasné. „Myslíme si, že stanovisko by mělo být nesouhlasné. Vše však záleží na krajském úřadě a proto navrhujeme i přísné podmínky případného souhlasného stanoviska. Jde o to co nejvíce uchránit přírodu i lidi škodlivých vlivů nákupního centra“ popisuje postup NESEHNUTÍ Koželouh.

Jiří Koželouh, Milan Štefanec – NESEHNUTÍ
http://ekobrana.cz
http://eia.cenia.cz/eia/info.php?id=JHM421

Příloha: informační leták NESEHNUTÍ zvoucí na veřejné projednávání distribuovaný občanům Modřic a Brna

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.