1. listopad – Světový den veganství

Dne 1. 11. 2007 se vegani a veganky po celém světě připojí k oslavě Světového dne veganství. K této příležitosti poprvé dobrovolníci a dobrovolnice neziskových organizací NESEHNUTÍ a Ochránci hospodářských zvířat připravili informační stánek na Náměstí Svobody v Brně.

Akce je spojena nejen s rozdáváním informačních materiálů, ale také s ochutnávkou veganských jídel a sbíráním podpisů proti pokusům na zvířatech. Kolemjdoucí si také mohou prohlédnout zcela novou výstavu informačních panelů o právech zvířat. Dobrovolníci a dobrovolnice jsou připraveni diskutovat s lidmi a odpovídat na dotazy nejen na téma veganství, ale i na téma práv a ochrany zvířat . Infostánek je k dispozici asi od 10 hodin do večerních hodin.

Jen pro připomenutí, co je to vůbec veganství: je to styl života, který se vyhýbá živočišným produktům nejen ve stravování, ale také oblékání, používání kosmetiky apod. Někdy se tomu říká tzv. přísně (striktní) vegetariánství. Veganství sleduje prospěch zvířat, lidí i životního prostředí.

„Naším cílem je informovat veřejnost o tom, co je to veganství, seznámit ji s důvody, proč se někdo rozhodne stát se veganem či vegankou a vyvracet mýty o tomto životním stylu. Chceme přivést lidi k zamyšlení, zda je vůbec nutné a ospravedlnitelné v dnešní době využívat a zabíjet zvířata,“ říká jedna z organizátorek akce Zuzana Candigliota. „Kolemjdoucím také nabídneme přímo na našem informačním stánku výborné veganské jídlo”, doplňuje Magdaléna Navrátilová, veganka a dobrovolnice NESEHNUTÍ.


Zuzana Candigliota, dobrovolnice za Ohz (Ochránci hospodářských zvířrat)
Magdaléna Navrátilová, koordinátorka kampaně NESEHNUTÍ Za práva zvířat

5 thoughts on “1. listopad – Světový den veganství

  1. Dva vegani krmili sve novorozene sojovym mlikem a dalsimi veganskymi “pochoutkami” tak dukladne, az po trech tydnech umrelo na podvyzivu.
    Takze bacha, veganstvi skodi zdravi.

  2. napr. http://ori.msnbc.msn.com/id/18574603/

    odmitani zivocisnych produktu (materskeho mleka) vlastnimu diteti je sadisticka zvrhlost; vegansky zpusob zivota naprosto neodpovida lidske prirozenosti, kdy dite vyzaduje materske mleko (ktere matka zcela normalne produkuje po narozeni ditete), ale kvuli zcestne ideologii, ktera odpira jakykoliv zivocisny produkt, vegani radeji nechaji zemrit kojence (i kdyz toto oznaceni neni presne, nebot matka-veganka nemuze z ideologickych duvodu kojit, tudiz jeji cerstve narozene dite nemuze byt oznaceno za kojence), nez aby pripustili, ze jejich nanejvys podivny zpusob zivota je zvrhly a zcestny.

  3. Ty Vaše názory jsou zcela zcestné. Veganství se týká konzumace a používání živočišných výrobků jiných tvorů – zvířat, ne naprosto přirozeného kojení! Matky veganky samozřejmě kojí a věřím, že mnohem déle než běžné matky, které upřednostňují kravské mléko! Například já jsem kojila skoro 4 roky a věřím, že to bylo jedině ku prospěchu. Co se týče veganství novorozence, tak to je úplná hloupost, protože každý novorozenec je vegan, dokud nedostává příkrmy (což je kolem půl roku věku). Takže pokud dítě zemřelo, nebylo to na veganství, ale na hloupost rodičů. Mimochodem i pro nekojící veganské matky existuje speciální kojenecké umělé mléko vyrobené z rostlinných zdrojů a obohacené tak, aby odpovídalo potřebám dítěte.

  4. ja sem novorozence sojovym mlekem nekrmil, veganska matka ano.

    tolik k tomu, ci nazory jsou zcestne.

  5. Vaše názory jsou zcestné, protože to, jak ta matka krmila své dítě, nemá s veganstvím nic společného. Každé dítě (ať už veganských nebo ostatních rodičů) potřebuje prvního půl roku mateřské mléko a pokud to není, tak náhradu určenou pro kojence. Tato náhrada může být živočišného i rostlinného původu. Rostlinné náhražky nepoužívají jen matky veganky (či jinak alternativní), ale i jiné matky z důvodu alergie apod. Důležité je, aby náhražka ať už živočišná či rostlinná byla schválena jako dětská kojenecká výživa. To, jestli někdo kojence krmí něčím jiným nevhodným, není záležitostí veganství, ale nevědomosti, hlouposti a nezodpovědnosti. Asi tak. Jsou spousty případů, kdy rodiče “všežravci” utýrali své dítě hlady, také to budete svádět na to, že jedli maso?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.