Desátý Den poezie

Letošní, v pořadí již desátý, Den poezie se bude konat od 10. do 23. listopadu ve více než-li 40 městech po celé České republice.
Smyslem akce je oslavit roli poezie v našem životě a v české kulturní tradici. Den poezie se konává vždy v listopadu ku příležitosti výročí narození Karla Hynka Máchy/*16.10.1810/.

Program tvoří veřejná čtení, výstavy, hudební a divadelní představení pořádaná jak v klubech, knihovnách, ve školách, kinech a v kavárnách, tak i na méně tradičních místech.Všechny akce jsou jednotně propagovány a koordinovány volným sdružením milovníků poezie, především občanským sdružením Společnost poezie.

Součástí letošní pražské části festivalu budou „Dny české a mezinárodní poezie v Praze“. Vystoupí zde jak básníci z řady evropských zemí (napřiklad Bernard Noel z Francie), tak i ze zámoří (například z Argentiny Juan Gelman nebo z Alžíru Lynda Koudache). Český překlad bude zajištěn. Zahraniční autory uslyšíte letos kromě Prahy i v Olomouci, Plzni a v Ostravě.

Z českých interpretů se můžete mimo jiných těšit i na vystoupení známých básníků např., Z. Hejdy, V. Fischerové, V. Janoty, J.H. Krchovského, J. Štolby, M. Šťastné, T. Žmeškala a dalších.

Festival se bude konat za podpory Ministerstva kultury ČR a Magistrátu hlavního města Prahy.

Podrobný program festivalu naleznete na webových stránkách Dne poezie na adrese:

www.volny.cz/denpoezie

Veškeré další dotazy Vám rádi zodpoví členové pořádající Společnosti poezie

Bernie Higgins,

Zora Šimůnková,

Martin Zborník, denpoezie@basnici.cz

Naše programové tipy:

Předseda PEN klubu, Jiří Dědeček, navštíví v „sanitce básnické záchrany“ Dvůr Králové nad Labem, Liberec a Prahu a v těchto městech uspořádá nejen své recitály.

Měsíc Rumunské poezie pro cestující – Slavnostní zahájení.

Klvaňovo gymnázium v Kyjově pořádá výstavu studentských literárních a výtvarných prací.

Gymnázium Olgy Havlové v Ostravě organizuje ke Dnu poezie v pořadí již 15. ročník recitační soutěže, tentokrát poprvé na slavných prknech ostravské Komorní scény Aréna.

Velice zajímavý pořad avizují žáci ze ZUŠ Biskupská. Ve sklepě pražské budovy Na Poříčí vybudují hrobku z egyptského Údolí králů. Během scénického pásma poezie se tu setkáte tváří v tvář s dívkou, která vyrůstala v době faraonů.

Gymnázium Na Vítězné Pláni podobně jako v minulých letech pořádá soutěž v poezii mezi všemi pražskými gymnázii.

V Městské knihovně Znojmo se můžete těšit na literární setkání s K. H. Máchou.

Letošní jubilejní ročník Dne poezie má jako motto citát básníka Williama Blakea. V Novém Jičíně o něm proběhne přednáška. Pokud v Novém Jičíně zústanete déle, můžete v noci v rámci pořadu Poezie v ulicích potkat gangy zdivočelých básníků, kteří plánují znásinit obyvatele města poezií.

Fandové Dne poezie, kteří minulý rok navštívili ZÁKLADNÍ školu ve Vlachově Březí, se budou jistě pamatovat na Karla Hynka Máchu z mrtvých vstalého. I letos ve školní galerii Bomba čeká na návštěvníky tamějšího programu přednes poezie a zajisté i další z nečekaných překvapení.

Na Máchu letos pamatovali i v Chodově. V podkroví Městké knihovny Chodov budou vystavovat nejstarší básnické sbírky knihovny, posedí při četbě básní spojené s lehkým občerstvením. Budou tu vystaveny i knihy K. H. Máchy.

Eros v české literatuře. Pod tímto názvem představí v jičínské knihovně pásmo erotické poezie literární spolek LIS při Knihovně Václava Čtvrtka v Jičíně.

V Březnici vymyslela místní knihovna velice originální akci, výstavu „Krajková poezie“. Půjde o výstavu paličkovaných krajek, k jejichž vzniku autory inspirovala poezie nebo literární dílo.

Spolek přátel krásného slova v Hradci Králové představí mladé hradecké básníky, kteří se zúčastnili soutěže o cenu Hradeckého Škrabáka. Mimojiné se dozvědí o hradecké básnické avantgardě první poloviny 20. století.

Tolik ukázky více než stovky programů, které si do programu Dne poezie nachystali jednotliví pořadatelé. Více programů naleznete na zmíněné adrese na internetu www.volny.cz/denpoezie

Budeme vděčni, pokud aktérům i jejich akcím budete věnovat pozornost.

Nakonec přijměte pozvání na oslavu narozenin Karla Hynka Máchy a jubilejního výročí festivalu. Stane se tak u Máchovy sochy na pražském Petříně – v neděli 16. listopadu od 16 hodin.

Bernie Higgins,

Předseda – Spolecnost poezie / bernie.higgins@gmail.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.