Interview s pořadatelem I. globálního Chill-out festivalu

Zeptali jsme se zastupce agentury “ForSage One“ pana Ivana Jaška:

  • V české republice se před nedávnem rozrostly festivaly jako houby po dešti, nezdá se vám, že je to trochu riskantní v dnešní době rozbíhat nový festival, nebo se v něčem natolik odlišujete, že věříte ve svoji originalitu?
  • Ano, v součastnosti už festivalů spíše ubývá, to je pravda, ale myšlenka – vytvořit globální festival, zabývající se zdravým životním stylem ve spojení s hudbou klidnějšího a středního tempa se už zrodila před 5 lety, kdy jsem se osobně přesvědčil, že v zahraničí jsou tomuhle stylu nakloněni jak diváci, organizátoři, tak i média, které rádi tyto mutispolečenské akce podpoří. Nápad to není zas tak originální, jelikož se festivaly tohoto typu už pořádaly před deseti a více lety po celé jižní Evropě. Jen jsme ji ještě přizpůsobili našim dnešním podmínkám a potřebám. Díky podpoře sponzorů – nízká cena festivalu. Atraktívní místo a 10 workshopů v ceně. Tzn. česky – „praktické ukázky užitečného umění“.
  • Máte nějaké vysvětlení pro čtenáře – co to je Chill-out?

  • Zajisté. Tento hudební směr se postupně vyvíjel s taneční scénou a jeho zakladatelé byli známí spíše z tanečních projektů. Jedná se o projekt KLF (King little frequency) kteří dali svému 1.albu tohoto směru název Chill-out – a tím rozběhli novou vlnu. Chill-outovou hudbu. Ta byla na tanečních párty spíše vedlejší a doplňková. Tedy hudba k vychladnutí těch tancechtivých. Je to už ale více než 20 let. A doba i interpreti dnes pracují s úplně jinou škálou zvuků a frekvecí, díky technice, která pokročila mílovými kroky dopředu…
  • Takže z doplňkového tanečního směru se stal směr sám?
  • Ano. A neustále se rozšiřuje do dalších forem.
  • Vy sám jste iniciátorem a organizátorem mnoha akcí nejen v rámci regionu, ale i celé republice. Na čem ještě pracujete, kromě Chill outového festivalu?
  • Kromě toho, že pořádám Etno večírky a tranceové párty a bubnovací Jammsession, ještě píšu hudbu ke dvěma filmům, natáčím projekt o „Čajových rájích celého světa“ a dotáčím album Shivanam a Shivatrance. Koncertujeme a hraji ještě po klubech, coby Live Dj I-ONE. Učím žáky na kytaru a etnicky zaměřené perkusní nástroje…
  • To jste na roztrhání…
  • Někdy ano, a občas to schytám vyčerpáním, či migrénami, ale pokud si člověk vše zorganizuje a pracuje s týmem spolehlivých lidí – dá se to zvládnout. Neměl by ale zapomenout na občasnou procházku v přírodě a relaxaci, která pomůže překonat stresy nashromážděné právě onou organizací a cestováním…
  • Pojďme zpátky k festivalu. Každý pořadatel akce má nějakou svoji hvězdu, či celebritu, kterou celý festival zaštiťuje, koho máte vy?
  • Rozhodně je to projekt Monika Načeva a dj FIVE, který už má svoje fanoušky po celé střední Evropě. Právě tento hudební směr je krásně proplouvající mezi žánry a tím pádem na festival jednoznačně patří. Moderní úderné trip-hopové a dubové rytmy a vemlouvavý až mystický hlas Načevy s poetickými texty je naprosto vybočující z běžného mainstreamového stylu u nás. Dále stojí za zmínku Tomáš Reindl se svým hostem, známým ze skupin Al-Yaman, Didimos a dalších, projekt MIMO TV z Prahy se svým hloubkovým ambientem a skvělou projekcí, slovenská skupina JAMADAN s afro-latino rytmy, skupina SHIVANAM – jež bude z koncertu natáčet „živák“ pro vydání 2. CD LIVE, tradiční perská hudba v podání afgánců Abdoula Wase Hadi, Jousoufa Rashidi a jednoho čecha v doprovodu tanečnice Jitky Brabcové, spíše taneční projekt SHIVATRANCE s tanečním performace „Process“ – dervišký Trance planet, Song of Satori, (UV Show) Takita – Tana z Plzňe, Nomad Rise z Brna a další postupně na 2 pódiích:
    Djś. Kerray, DaCube, Mehdi, Peky, Shpack, Forrest, Jiřík, Fat Cat a Ambientium.
    Z tanečních skupin například Rahat Lukum, Al Fayyum Dancers, Aini s křídly bohyně Isis a další.
    Videoprojekce je samozřejmostí, speciální dekorace…
    A v neposlední řadě taky průvodní slovo pana Vlastimila Marka.
    Vlastimil Marek (*1946) je hudebník, hudební publicista a muzikoterapeut, nezávislý novinář, zenový buddhista, lektor, spisovatel a duchovní učitel. V rámci své terapeutické práce zjistil, že mnoho našich fyzických i psychických nemocí, ale i to, jak se chováme, má velmi často kořeny ve způsobu, jakým jsme přišli na svět. Napsal knihu „Tajné dějiny hudby“ odhalující magickou moc frekvencí a od počátku 90. let se tématům prenatální psychologie, těhotenství, porodu a mateřství začal věnovat hlouběji a intenzivněji. Na podzim roku 1995 publikoval v časopise Mana pravděpodobně vůbec první rozsáhlejší materiál, který kdy vyšel u nás, s názvem Tvořivost v lůně matky… Je považován za nepasovaného Guru české spirituální hudby a propagátora etnických tradičních hudebních kultur u nás.

  • To bychom měli asi zmínit, že je tohle všechno taky v ceně festivalu…

  • Ano, a to je tu ještě možnost stanování. Možnost pestrého způsobu stravování pro všechny. (vegetárny, pro vegany, makrobiotika i klasické občerstvení, originální Čínská kuchyně) Taneční skupiny rozličných stylů a žánrů, vystoupení Tai –ji, vypalování keramiky japonským stylem Raku, atrakce pro děti a soutěže o ceny, čajovny, šíšárny (vodní dýmky), masáže, relaxační cvičení, noční rituály (HOPI a úplňkový bubnovací Jammsession) a žonglování vč. Fireshow, nádherá příroda v okolí a dostupné MHD včetně jednoho vloženého spoje na 24.00 hodinu v sobotu.
    A navrch ještě Jarmark – a to nejen lidových řemesel..

  • To je opravdu pestrá škála nabídky…
  • To jsem si nevzpoměl na spoustu dalších věcí, které ale nechám raději až na místo, jako překvapení pro návštěvníky.
    V sobotu 6.6. v 10.00 začíná bohatý program rozjíždět pozvolna dj Kerray, zkušený ze zahraničních festivalů a párty, aby nás mohl provést světem ambientu a worldchill-out muzic a po něm až do 24.00 nabytý program workshopy, hudebníky a dalšími performery.
    Festival bude oficiálně ukončen 24.00 v neděli kdy úplňkovým riuálem uzavřem celý víkend. Pro ty co chtějí pokračovat v úplňkovém rytmu je tu možnost bubnovacího řádění až do vyčerpání, popřípadě účast v připravovaných hrách…

  • Zní to rozhodně pestře a zajímavěji, než můžou běžné festiválky nabídnout – nezbývá než popřát hodně štěstí a povedené počasí..
  • Děkuji vám, i všem zůčastněným za podporu, bez níž by akce takového formátu nešla zorganizovat..Díky vám všem.

    – Ivan Jašek –

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.