Piráti ve službách ČEZu

Nejvýstižnější je citát Jana Rovenského z Greenpeace:

ČEZ bude moci díky spřáteleným poslancům dalších osm let dál
beztrestně ničit klima, a ještě na prodeji povolenek královsky
vydělávat. Sebrat ze státního rozpočtu v době vrcholící ekonomické
krize 68 miliard a poslat je nejbohatší firmě v zemi, která takovou
pomoc nepotřebuje, je zločin za bílého dne. Krejčíř, Kožený a Mrázek
tedˇ musí Martinu Romanovi jen tiše závidět.”

Tak a teď se jdu podívat, jak který poslanec hlasoval. To se nesmí
zapomenout.

Zdravím,


Jan Beránek

  • Hnutí DUHA * Zelený kruh * Greenpeace


    Ekologické organizace odsuzují, že poslanci ČSSD a ODS na návrh Martina Říman a Milana Urbana změnili pravidla pro obchodování s emisními povolenkami a věnovali tak ČEZu bezmála sedmdesát miliard korun. Přitom jde o peníze, které mohli jít například do masivního zateplování domů a snížit tak účty českým rodinám a současně závislost na dovozu plynu.

    Petra Humlíčková ze Zeleného kruhu řekla:
    „Rozhodnutí tohoto významu navíc bylo učiněno v rekordně krátké době. Díky zneužití takzvaných přílepků k projednávaným zákonům, uplynul mezi prvním zveřejněním a schválením této změny pouhý týden. Stalo se tak bez jakékoliv diskuze na ministerstvech, vládě, poslaneckých výborech nebo mezi odbornou veřejností. Takovýto postup je proti všem civilizovaným zvyklostem a byl již jednou prohlášen za protiústavní.“

    Petr Machálek z Hnutí DUHA řekl:
    „České rodiny prohrály a ČEZ vyhrál, peníze za své vlastní exhalace dostane převážně on. ČSSD a ODS se podařilo zmařit příležitost, aby stát za miliardy za znečišťování pomohl třeba domácnostem snížit účty za vytápění. Peníze totiž mohly jít do dlouhodobých grantových programů, který by statisícům rodin pomohl lépe izolovat domy a České republice snížit závislost na ruském plynu. Ale většina prostředků za exhalace zůstane velkým znečišťovatelům.“

    Jan Rovenský z Greenpeace řekl:
    “ČEZ bude moci díky spřáteleným poslancům dalších osm let dál beztrestně ničit klima, a ještě na prodeji povolenek královsky vydělávat. Sebrat ze státního rozpočtu v době vrcholící ekonomické krize 68 miliard a poslat je nejbohatší firmě v zemi, která takovou pomoc nepotřebuje, je zločin za bílého dne. Krejčíř, Kožený a Mrázek teď musí Martinu Romanovi jen tiše závidět.”

    Petra Humlíčková, Zelený kruh

  • Hnutí DUHA * Zelený kruh * Greenpeace
  • 5 thoughts on “Piráti ve službách ČEZu

    1. Já nechápu, jak nějaké “přílepky” můžou být legální součástí zákonodárství!

    2. Ministr Janota: “V druhém čtení jsem neměl proč se vyjadřovat, protože jsem jako přísedící tento návrh neznal. Přílepků je tady celá řada, na každém zasedání pět nebo deset.”

      A pak tady nemá být bordel.

    3. co rikate na tohle? :

      k.in.g
      Neměl jsem žádnou potřebu se podepisovat. Na forum jsem byl pozván. Dotyčný ví, že píši já. Napíši alepoň svůj dlouhodobě užívaný nick. Stačí?
      Ten Váš odkaz je celkem komedie! 🙂
      Pro naší ekonomiku bude více než peníze z povolenek prospěšnější levná energie. V době, kdy výrobní společnosti přesouvají z důvodu úspor svá výrobní zázemí dále na východ je to daleko prospěšnější než nějakých 68 mld. Čez totiž tyto peníze nebude brát z vlastní kapsy, ale přiloží to jako další čásku pro koncové zákazníky. Nelíbí se mi ani tato koncepce, že se všichni odběratelé el. energie složí několika šťastným na dotace na zateplení.
      Co se výstavby nového bloku týče, tak pro regulaci sítě má toto řešení několik technických výhod a dále nebude v této lokalitě dostatek uhlí, aby to živilo Tušimice, Prunéřov I, starší nerekonstruované bloky 200 MW a po celou dobu životnosti například nový blok 660 MW.
      Řešení se čtyřmi bloky propojenými parní sběrnicí umožňuje širší regulační pásmo, větší pohotovost bloků a snadněji se bude řešit otázka vytápění okolních aglomerací – Chomutov, Jirkov.
      Vyšší nároky na regulaci se očekávají s růstem instalovaného výkonu větrných elektráren.
      Navíc pokud plánujeme postupné snižování instalovaného výkonu v uhelných elektrárnách (tedy odklon od uhlí), tak výstavba nového bloky by tento trend zpomalila, protože zařízení se bude využívat po celou dobu jeho životnosti a v případě, že nebude dostatek uhlí, tak ho bude Čez dovážet. Pokud vím, tak nedavno došlo k nějaké akvizici Čezu do německých hnědouhelných dolů. To se mi jeví jako snadná možnost budoucího dovozu uhlí sem do ČR. Podle mého názoru by to byla v energetice cesta zpět.
      Dále mi přijde celkem naivní představa, že když je Čez bohatá firma, tak že si může peníze vyhazovat jen tak z okna. Ušetřené peníze můžou investovat do rekonstrukcí sítí 22 a 0,4 kV a jejich transformačních vazeb. Rekonstrukce sítě přináší snížení technických přenosových ztrát. Vztah P=3*R*I*I jistě znáte z fyziky ZŠ…

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.