O víkendu vyvrcholil festival alternativní kultury a aktivismu

Diskuzemi i hrou a zábavou ožil v sobotu 22. května park u Janáčkova divadla v rámci open air festivalu StreetFest. Aktivisté tento rok chtěli upozornit především na roli médií a na účelové vytváření strachu a hrozeb, které vede k diskriminaci menšin, přistěhovalců, či jiných „nepřizpůsobivých“ skupin ve společnosti. Návštěvníci festivalu měli možnost seznámit se i s dalšími tématy jako gentrifikace, zapojení veřejnosti do rozhodování veřejné správy, rasová diskriminace a práva zvířat. Nechyběly ani kampaně ekologických nevládních organizací i prezentace squatterů. Akce vyvrcholila průvodem městem a večerním kulturním programem v Pisáreckém parku. Celodenní open air StreetFest zakončil čtrnáctidenní festival alternativní kultury a aktivismu ProtestFest 2010.Informační stánky, performance, fotbal proti rasismu, hudební vystoupení a soundsystémy, aktivity pro děti, nealkoholické občerstvení, výstavy, graffity jam, rozdávání jídla pro bezdomovce a sociálně potřebné- tak vypadal dnes odpoledne samotný průběh open air festivalu StreetFest v parku u Janáčkova divadla. Nechyběl ani informační stánek s výstavou fotografií z minulých ročníků a veganské občerstvení od skupiny Food Not Bombs. Přibližně v 18:15 vyrazilo přes 1000 účastníků festivalu na karnevalový průvod městem k Pisáreckému parku, místu večerní části programu. Nechyběl hudební doprovod samba bandu a pojízdných sound systémů, transparenty i pikety odkazující na aktuální společenské problémy. Večerní závěrečná část kulturního programu s hudebními skupinami, elektronickou hudbou, video artem i veganským občerstvením pokračovala do půlnoci. Do ranních hodin pak pouze s tlumenou reprodukovanou hudbou. Místa konání obou částí programu uvedli organizátoři spolu s účastníky festivalu do původního stavu. Celý průběh open air festivalu StreetFest provázela nekonfliktní, přátelská atmosféra.

ProtestFest se uskutečnil v Brně již posedmé. Letošní ročník nesl podtitul “…tentokrát o společnosti strachu.“ „Chceme otevřít debatu o manipulaci s informacemi, označování a vylučování různých nepohodlných skupin ze společnosti pomocí vytváření strachu. Strach a manipulace s nejistotou se totiž stala efektivním a nebezpečným mocenským nástrojem, který vytváří zdi a bariéry, jež sice nejsou vidět, ale je o to obtížnější je překonat.“, dodává ke koncepci festivalu jeden z organizátorů Petr Porteš.
Open air StreetFest svou účastí podpořily autonomní kolektivy, neformální sdružení, neziskové organizace Amnesty International, NESEHNUTÍ, Československá anarchistická federace, Hnutí DUHA, A-kontra, Hnutí Brontosaurus, Antifašistická akce, Greenpeace, Realita TV, squatterský kolektiv „Truhla“ a další. Organizace a uskupení nabízely informace a prostor pro diskusi. „Naším cílem není prosazovat jednu pravdu, ale vytvořit festival, který umožní o tématech diskutovat, pojmenovávat současné problémy a navrhovat možná řešení“ upřesňuje k organizaci akce Rosenbaum.

Festival alternativní kultury a aktivismu ProtestFest je nekomerční aktivitou, organizovanou neplacenými dobrovolníky. Představuje prostor pro široké spektrum forem sdělení a aktivit. Jeho cílem je propojit neziskové organizace s neformálními hnutími a jednotlivci, kteří se zabývají společenskými a environmentálními problémy současnosti.


Petr Porteš,
Dušan Rosenbaum

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.