Nový průvodce světem kávy Petry Veselé

  • Káva – báječný nápoj, který pomáhá začít den, naladit skupinku lidí na stejnou notu nebo dobít energii, když jste unavení. Není divu, že si získává větší a větší oblibu. Stále více lidí se o kávu zajímá, snaží se sehnat kvalitní kávu a investuje nemalé prostředky do přístrojů pro domácí přípravu kávy. Na českém knižním trhu přitom stále chyběla kniha, která by přehledně shrnula vše, co o kávě potřebujete vědět. Nakladatelství Smart Press proto takovou knihu připravilo, její autorkou je odbornice na slovo vzatá – Petra Veselá.

    Petra Veselá se již několik let věnuje nejen své kavárně v Jílovém u Prahy a vzdělávání v oblasti kávy, ale i propagaci kvalitní kávy a správných způsobů její přípravy. Proto přijala nabídku na napsání knihy a pustila se do ní skutečně poctivě – při přípravě kapitoly o plantážích sháněla informace u pěstitelů a dovozců kávy, kvůli textu o pražení kávy se vydala do italské pražírny kávy Vescovi, všechny recepty na kávové nápoje „otestovala“ na návštěvnících své kavárny nebo na soutěžích ve vaření kávy. Díky tomu vznikla obsáhlá publikace, která obsahuje spoustu zajímavých informací pro běžné spotřebitele i pro odborníky.

    Na co se můžete v nové knize těšit? Dozvíte se, jak se káva pěstuje, sklízí a zpracovává, jak se praží a mele a jaký vliv mají tyto fáze na výslednou chuť.

    „Káva je skvělý nápoj a je čím dál tím populárnější. Věnuju se jí už dlouho, šest let mám vlastní kavárnu a pořád se učím. Chtěla jsem všechno to, co jsem se naučila, předat dál, proto jsme napsala tuhle knihu,“ řekla Petra Veselá, autorka knihy.

    Kniha byla novinářům představena na setkání s autorkou, které se konalo ve čtvrtek 25. listopadu v pražské kavárně Globe. Petra Veselá nejen představila svou knihu, ale připravila krátkou exkurzi světem kávy s ukázkou její přípravy.

    Hostem setkání byl Roman Paulus, šéfkuchař pražského hotelu Radisson SAS Alcron. Zdůraznil, že káva se může snoubit s jídlem stejně jako víno nebo koktejly, přiznal ale, že on sám na klidné vypití kávy moc času nemá. „Káva má s dobrým jídlem hodně společného, také je to jeden ze způsobů, jak si užít třeba setkání s přáteli,“ dodal.

    „Naše nakladatelství stálo u začátku trendu, který Hanka Michopulu napsala Zpátky domů – tedy trend návratu k domácímu vaření. V tuhle chvíli vnímáme trend zájmu o kvalitní kávu a její přípravu. A jsme hrdí, že se opět stáváme součástí tohoto trendu,“ dodává k tomu Martina Boledovičová, nakladatelka.

    Andrea Pitková

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.