Večeře s Paulem Dussourtem a jeho víny
Večer bude tlumočen a jste na něj srdečně zváni!
Akce je dalším pokračováním jedinečné série, ve které La Bouchée představuje víno v kontextu regionu, v němž bylo vyrobeno, a jeho autentické gastronomické tradice – za osobní účasti samotných vinařů.
Degustační menu 11. 3. 2011 od 19 hodin
Prezentované menu osobně sestavil Paul Dussourt tak, aby co nejlépe vyjadřovalo chuťovou rozmanitost alsaské kuchyně a zároveň ladilo s jeho víny a dalo jim vyniknout. Foie gras, které představuje jeden z předkrmů, vyrábí přímo rodina Paula Dussourta.
Cena kompletního menu včetně vína: 1499 Kč
Historie vinařství Domaine Dussourt sahá až do 17. století. Dnes představuje jednoho z nejproslulejších výrobců, mimo jiné i díky tomu, že v posledních 20 letech dokázalo zásadním způsobem modernizovat technologii a docílit tak jedinečných výsledků. Vinařství je nositelem mnoha ocenění Guide Hachette a hosté budou mít možnost ochutnat některá takto oceněná vína, například slavný Riesling Scherwiller. Kromě vín tichých produkuje dnešní šéf vinařství Paul Dussourt i tzv. crémanty, neboli šumivá vína vyráběná tradiční „šampaňskou“ metodou. Na alsaském večeru budeme mít možnost ochutnat jeho jednoodrůdový Crémant d´Alsace Brut na bázi Rieslingu.
Vinařství je dodavatelem celé řady prestižních restaurací, mimo jiné i alsaských AUBERGE DE L´ILL des Frères HAEBERLIN (3 hvězdičky Michelin), AU VIEUX COUVENT (1 hvězdička Michelin) a JY’S Restaurant Jean-Yves SCHILLINGER v Colmaru (1 hvězdička Michelin).
Alsaská vína nesou zpravidla jméno odrůdy, z níž se vyrábí. Široké spektrum, které tento region produkuje, začíná u lehkých suchých vín a končí víny chuťově bohatými, plnými a kořeněnými. Podmínky pro pěstování jsou v Alsasku ideální – polokontinentální klima je před oceánskými vlivy chráněno pohořím Vogézy, vinice se nacházejí ve výškách 200–400 metrů a díky této vysoké poloze jsou naplno vystaveny slunečním paprskům. Vše tak přispívá k pomalému a dlouhému zrání hroznů, které jsou tak schopny plně vyjádřit celou škálu aromatických a chuťových výrazů.
Základní odrůdy pěstované v Alsasku jsou Sylvaner, Pinot Blanc, Riesling, Muscat Pinot Gris, Gewurztraminer a Pinot Noir. Láhve s alsaským vínem jsou jednoznačně rozpoznatelné na první pohled: mají štíhlý protáhlý tvar ve formě píšťaly.
Lucie Frgalová