Festival Bonjour Brno 2011 jde do finále

  • Ani v druhé polovině 17. ročníku festivalu Bonjour Brno nebudou chybět zajímavé kulturní akce. Pro návštěvníky jsou připraveny přednášky, beseda, vernisáž, koncerty a také přehlídka filmů s divadelní tématikou.

    Čtvrtý festivalový týden zahájí v úterý 5. dubna přednáška pana Ivara Otruby pod názvem Krásy francouzských zahrad. Ivar Otruba, významný zahradní architekt a autor knihy stejnojmenného názvu, nás provede téměř šedesáti zahradami ve francouzském stylu, a to nejen tradičními, ale i těmi soudobými, moderními. Přednáška začne v 17 hodin v Uměleckoprůmyslovém muzeu. Vstupenky v ceně 50 a 60 Kč lze zakoupit v předprodeji nebo na místě.

    Další dvě kulturní události čtvrtého festivalového týdne jsou organizovány ve spolupráci s Muzeem romské kultury. Ve čtvrtek 7. dubna se zde bude konat od 16 hodin vernisáž výstavy nazvané …a jejich stíny tančí dál. Vernisáž proběhne za účasti autorky, kterou je paní Marina Obradovic. Tato umělkyně studovala fotografii a malbu na Ecole des Beaux-Arts v Paříži a její fascinace romskou kulturou pochází z dětství, kdy trávila prázdniny u své babičky v Jugoslávii. Výstava potvrvá do 25. září 2011. Vstupenky v ceně 20 a 40 Kč lze zakoupit na místě.

    V pátek 8. dubna budou mít zájemci příležitost se do Muzea romské kultury vrátit. Od 16 hodin se zde bude konat debata Kaj džan manušale? (Kam jdete lidé?) na téma zvyklostí Romů ve Francii a České republice. Toto setkání českých i francouzských, romských i neromských účastníků proběhne v rámci brněnských oslav Mezinárodního dne Romů. Vstup na akci je volný.

    Pátý a zároveň poslední festivalový týden se v tomto roce ponese ve znamení hudby. Chybět však nebude ani přednáška a promítání filmů.

    V pondělí 11. dubna se bude v sále B. Bakaly konat beseda s Janem Šmídem, tentokrát pod názvem Francie očima Jana Šmída. Poutavé vyprávění o zajímavých místech ve Francii či o práci zahraničního zpravodaje doplní několik reportáží chystaných do pořadu Objektiv. Akce začne v 17 hodin. Vstupenky v ceně 85 a 120 Kč je možno zakoupit v předprodejích nebo na místě.

    Studentská přehlídka filmů s divadelní tematikou Foyer se zaměří na Francii a vliv jejího dramatického umění na vývoj divadelnictví u nás. Návštěvníci se mohou těšit na scénická čtení současných francouzských her, promítání filmů a následné diskuze vedené znalcem právě zhlédnutého tématu. Akce bude probíhat od 11. dubna do 5. května každý týden v pondělí od 19 hodin v kině Art. Vstup je volný.

    Festival Bonjour Brno 2011 zakončí dva koncerty různých hudebních žánrů. Příznivci jazzové hudby si mohou přijít vychutnat trio Paradox, které vystoupí spolu s Michael Formanek Quartetem z USA, a to ve středu 13. dubna od 20 hodin v klubu Fléda. Vstupenky v ceně 140 a 190 Kč je možno zakoupit v předprodejích.

    Další hudební zážitek si jistě nenechají ujít milovníci elektra. V pátek 15. dubna ve 20 hodin vystoupí na Flédě Vitalic, jeden z největších DJ současné elektronické scény. Po dvou letech se vrací do ČR s novými hity z posledního alba Flashmob. Vstupenky lze zakoupit na místě za 350 Kč nebo v předprodeji za 300 Kč.

    I nadále je možno navštívit výstavy probíhající v rámci festivalu Bonjour Brno 2011. Až do 10. dubna je v kavárně Trojka ke zhlédnutí výstava fotografií Alexandry Novosseloff a Franka Neisse Zdi mezi lidmi. Do 15. dubna budou na Francouzské alianci vystaveny kresby a fotografie Heleny Zemánkové zachycující krásy Bretaně pod názvem Toulky po pobřeží Armoriky.

    Budeme se těšit na setkání u příležitosti 17. ročníku Bonjour Brno!

    Dita Friáková

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.