Gurmán festival: Seznamte se s Pavlem Pospíšilem
Seznamte se: Pavel Pospíšil
,,Když jste k hostovi slušný, pozorný, sloužíte mu a neokradete ho, vždy se vrátí,” tvrdí Pavel Pospíšil, první a zatím stále jediný Čech, který získal Michelinskou hvězdičku.
Pavel Pospíšil je vzorem všech kuchařů, kteří míří hodně vysoko. Kromě kuchařského Oscara, kterého dostal už v roce 1980 ve své tehdejší restauraci Merkurius v Baden-Badenu, proslul i díky neuvěřitelně vytrvalé práci, lpěním na detailu, přísným dohledem nad ekonomičností provozu a používáním těch nejkvalitnějších surovin.
Do Západního Berlína emigroval v roce 1968. Nejdříve získával zkušenosti v řadě německých restaurací, které byly oceněny hvězdičkami Michelin (např. Seehof, Frankfurter Hof, Stahlbad), aby si nakonec otevřel vlastní restauraci, kterou velmi rychle zachytily hledáčky michelinských inspektorů. Mimochodem, Merkurius získal kromě michelinské hvězdy také 17 bodů Gault-Millau, 4 F od Feinschmeckera, 4 vidličky Aral a patřil tak ke 24 nejlepším restauracím Německa.
Pokud chcete ochutnat jeho kuchyni, musíte za ním nikoliv do Baden-Badenu, ale do Bühl-Oberbruchu. Zde už má patnáct let restauraci Pospisil´s Gasthof Krone, která nepřetržitě nese označení “Bib Gourmand“, což znamená vynikající jídlo za rozumnou cenu. Pavel Pospíšil ale často jezdí co Čech i na Slovensko, natrefit na něj můžete na kurzech vaření v Prakulu (vždy vyprodáno během minutky), ve slovenské restauraci Liviano (bez rezervace nemáte šanci) a rozhodně si nenechte ujít jeho neuvěřitelnou kuchařskou show u nás na festivalu Gurmán. Bude to stát za to.
Krátce a stručně:
Martin Boltík