Gurmán festival již tento víkend
Hlavním tématem festivalu zůstává dobré jídlo a kvalitní pivo. Návštěvníci se mohou těšit na degustační porce vybraných regionálních restaurací, mezi kterými nebudou chybět vítězové loňského ročníku – restaurace Řeznictví Uhlíř Jaroměř a ani několik dalších slibných gastronomických objevů. Ve spolupráci s Makrem připravujeme návštěvnickou soutěž v loupání chřestu a zahájení chřestové sezony. Na své si přijdou i milovníci masa, pro které budou mistři grilování ČR připravovat lahodné steaky ze 40 dní uzrálého českého hovězího. Pro kuchaře, barmany a číšníky, kteří přijdou v čistém profesním úboru, je vstupné na festival zdarma.
Přirozeně nebudou chybět ani kuchařské exhibice, o které byl při loňském ročníku Gurmán festivalu obrovský divácký zájem. Návštěvníci se mohou těšit na tipy a triky od nejlepších českých šéfkuchařů, jako je Jan Punčochář (Restaurant Le Terrior), Roman Paulus (šéfkuchař hotelu Alcron a Kuchař roku 2009/10), Radek Šubrt (restaurant Amade), Mirek Kalina (Kuchařská pohotovost), Václav Frič (PRAKUL), Petr Stádník (Makro), Marek Svoboda (Nowaco). Nebude chybět ani neúnavný propagátor kvalitní stravy a zakladatel PRAKULu Roman Vaněk ze známé show Na nože, který diváky pobaví přednáškou o nešvarech a zlozvycích v restauracích. Letošní novinkou bude dražba mistrovsky připravených pokrmů, jejíž výtěžek poputuje na dobročinné účely.
„Chceme lidem představit naše špičkové kuchaře, kteří by měli konečně vyjít z anonymity svých kuchyní a stanout v centru pozornosti, kam po právu náleží. Je na čase v lidech zbořit vžité představy, že kuchař je umaštěný a tupý tvor pohybující se v kuchyni. V zahraničí jsou nejlepší kuchaři lidmi zbožňováni a médii hýčkáni stejně jako hvězdy show byznysu, s nímž má kuchařské řemeslo mnoho společného,“ říká Ivan Vodochodský, který se na organizaci festivalu podílí. „Proto jsem šťasten, že na letošní Gurmán festival přijal pozvání můj kamarád a učitel, první a zatím jediný český držitel nejvyššího kuchařského ocenění – michelinské hvězdičky, šéfkuchař Pavel Pospíšil, který má svůj skvělý restaurant Pospisil´s Krone v německém Bühlu. Pavel vloni přiletěl i se svým týmem soukromým letadlem festival pozdravit, lidé ho nadšeně uvítali, on si dal pár ochutnávek a s příslibem, že se tu příští rok ukáže, zase odletěl. No a své slovo splnil,“ usmívá se Vodochodský.
Zapíjet se bude vybranými pivy z nabídky patnáctky pivovarů, k dispozici budou piva světlá i tmavá, vydatná i lehká, silná i nealkoholická, ovocná, speciální, kvasnicová…, zkrátka každý pivovar přijde s tím nejlepším, co vaří. Festivalová menu jednotlivých podniků se již připravují a na webových stránkách festivalu budou v průběhu dubna postupně zveřejňovány.
V rámci doprovodného programu se opět představí nejlepší baristé a soutěž Barista Open, kterou doprovodí nejrůznější přednášky o přípravě kávy, její kvalitě a působení na zdraví. „Káva letos dostane ještě více prostoru než minulý rok, stejně tak tomu bude u vína, kterému věnujeme celý hangár. Jednou z dalších novinek, která zpestří letošní nabídku, bude Svět na talíři, perličky z cizokrajných kuchyní, kterým poprvé věnujeme vlastní prostor. Zajímavá bude sobotní prezentace partnerského slovinského Novego mesta, kde ochutnáme speciality jako víno Cviček nebo pražen krompir, což jsou pečené brambory,“ říká Ivan Vodochodský. Návštěvníci mohou načerpat inspiraci při sledování filmů s gastronomickou tématikou, které byly oceněny na Mezinárodním festivalu gastronomických filmů a pořadů Znojemský hrozen. Děti se mohou vyřádit v hlídaném dětském koutku plném kreativních dětských her.
Martin Boltík