Přijďte se zdarma poradit, jak postavit energeticky úsporný dům

  • Rostoucí ceny energií, ale také nižší prašnost a celkově vyšší kvalita vnitřního prostředí. To jsou hlavní důvody, proč stále více rodin staví své domy v nízkoenergetickém či pasivním standardu. S jejich plány i konkrétními projekty jim zdarma poradí i v Brně.

    Hlavním cílem projektu Síť center pasivního domu, do kterého jsou po celé republice zapojena čtyři poradenská centra a téměř dvacítka odborných poradců, je propagační a poradenská činnost v oblasti pasivního bydlení. Zcela zdarma si tak zde mohou zájemci nechat zkontrolovat projekt pasivního nebo nízkoenergetického domu, poradit se o větracím či otopném systému, oknech nebo izolaci, případně konzultovat další opatření týkající se úspor energie. Odbornými poradci pro Brněnsko jsou Juraj Hazucha z Centra pasivního domu a Kateřina Koťarová ze společnosti Adan.

    Za energeticky pasivní je považován takový dům, jehož roční spotřeba tepla na vytápění nepřekročí 15 kWh/m². Díky dokonalé izolaci je schopen ušetřit až 90 % nákladů na vytápění. „Kromě výrazných úspor je pro pasivní dům charakteristická i vyšší kvalita provedení stavby a příjemné vnitřní prostředí. Systém řízeného větrání totiž zaručuje neustálý přísun čerstvého vzduchu. Pasivní dům je tak na rozdíl od běžné stavby vhodný i pro malé děti a alergiky,“ doplňuje Tydlačková.

    Projekt Síť center pasivního domu finančně podporuje Státní fond životního prostředí a Ministerstvo životního prostředí.

  • Centrum pasivního domu

    Centrum pasivního domu je nejvýznamnější poradenskou organizací v oblasti osvěty a poskytování informací o pasivních domech a energeticky úsporné výstavbě v ČR. Členy sdružení jsou architekti, projektanti, stavební firmy a výrobci stavebních materiálů a prvků.

    Jan Bárta

    Foto: Aneta Třeštíková – RD Kostomlaty 3, Akad. arch. Aleš Brotánek

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.