Kytarový festival Mikulov 2011

  • V letošním roce bude jihomoravské město Mikulov, bohaté na přírodní a kulturní krásy, hostit 25. ročník Mezinárodního kytarového festivalu. Jedná se o jednu z nejvýznamnějších akcí svého druhu ve střední Evropě, která je určena všem příznivcům klasické kytary. Všichni, kdo se hře na kytaru věnují anebo ji rádi poslouchají, jsou zváni na festival pořádaný v týdnu od 3. do 9. července 2011.

    Program je opravdu pestrý. Stěžejními událostmi jsou koncerty zahraničních hvězd, které se uskuteční dvakrát denně po dobu celého festivalu. Umělci velkých jmen se tentokrát sjedou ze 13 zemí světa. Na večerních koncertech, které začínají ve 20.20, uslyšíme například chorvatského virtuóza Zorana Dukiče, horkokrevného Itala Aniella Desideria nebo slavné kytarové duo z Paříže. Na odpoledních koncertech, které začínají v 17.17, se představí zástupci mladší generace kytaristů, vítězové prestižních světových kytarových soutěží, a jejich koncerty tak seznámí posluchače s posledními trendy v kytarové hře. Letos mezi nimi budou i dvě mladé dámy, a to Kyu-Hee Park z Jižní Korey a Španělka Anabel Montesinos. Všechny tyto koncerty se uskuteční v nádherných prostorách mikulovského zámku, které festivalu dodávají ten pravý lesk.

    To zdaleka není vše. Během dne budou probíhat pro účastníky festivalu workshopy a přednášky, kdy umělci sestoupí z pódií, aby předali část svých zkušeností mladým nadšeným hráčům. Těmi bývají studenti konzervatoří, vysokých škol, ale také žáci základních uměleckých škol se svými rodiči, pedagogové a široká veřejnost. Festivalové dění není pouze úzce specializované na hudbu, probíhají zde například kurzy Alexandrovy techniky, původně určené pro herce a dnes využívané v mnohých i neuměleckých oblastech. Je nutno říci, že celý festival je mezi zahraničními a českými účastníky známý nejen výbornou dramaturgií a profesionální organizací, ale také přátelskou a pohodovou atmosférou, která celou akci provází. Budeme moc rádi, budete-li i vy mít chuť strávit volné červencové dny v Mikulově při dobrém víně a třeba navštívit některé z kytarových koncertů, přednášek či seminářů.

    Seznam všech vystupujících umělců i s jejich životopisy naleznete na webových stránkách festivalu.

    Jana Klimentová

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.