Pietní shromáždění k připomenutí holocaustu Romů

  • V neděli 21. srpna 2011 pořádá Muzeum romské kultury pietní shromáždění k uctění památky obětí holocaustu z bývalého protektorátního tzv. cikánského tábora v Hodoníně u Kunštátu. Mše svatá se letos vůbec poprvé uskuteční v kostele v obci Černovice, u kterého jsou uloženy ostatky prvních několika desítek obětí tábora.

    Akce se koná každoročně v srpnu jako připomínka 21. srpna 1943, kdy byl z tábora vypraven nejpočetnější z několika transportů romských vězňů do vyhlazovacího koncentračního tábora Osvětim II–Březinka. Většina z nich zde později zahynula.

    Vůbec poprvé v historii konání pietního shromáždění proběhne mše svatá v prostorách kostela Narození Sv. Jana Křtitele v Černovicích, u kterého je pohřbeno prvních 70 obětí z blízkého hodonínského tábora. Toto místo dodnes připomíná pamětní deska, kterou vytvořila nevidomá romská výtvarnice Božena Přikrylová. S narůstajícím počtem umírajících byli v dalších fázích existence tábora mrtví ukládáni do masového hrobu v těsné blízkosti samotného tábora v Hodoníně. V místech hrobu, které dnes nese název Žalov, byl roku 1997 zbudován Muzeem romské kultury památník. V současné době probíhají na základě žádosti Muzea romské kultury na Ministerstvu kultury ČR přípravné kroky k prohlášení tohoto místa kulturní památkou, čímž bude ještě více zvýšen celkový význam této lokality.

    Program:

  • 11:00 – Mše svatá v kostele Narození Sv. Jana Křtitele v Černovicích
  • 12:00 – uctění obětí holocaustu pohřbených na černovickém hřbitově
  • 12:30 – přesun autobusem k památníku Žalov v Hodoníně u Kunštátu
  • 13:00 – uctění obětí holocaustu u památníku Žalov
  • 14:00 – odjezd
  • 15:00 – cca návrat

    Muzeum romské kultury pro zájemce vypravuje z Brna do Černovic a Hodonína autobusovou dopravu. Z důvodu omezené kapacity je však nutné si místo v autobuse zamluvit na e-mailové adrese media@rommuz.cz nebo telefonicky na čísle 545 581 206.

    Lucie Křížová

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.