Srpnové RozVerky

  • Aktuální RozVerky Ekologického institutu Veronica informují o situaci na Ptačím potoku v Národním parku Šumava, o postupu hostětínských projektů mezi finalisty soutěže Energy Globe 2011, také o obsahu srpnového čísla časopisu Veronica. Tématem ekologické poradny je dostupnost informací o znečišťování. Do konce září lze ještě nominovat učitele na Výroční cenu Nadace Veronica. Nechybí ani pravidelný kalendář akcí a možnost dobrovolnické pomoci.
  • Na Ptačím potoku padlo 32 ha vzácného lesa

    V Národním parku Šumava bylo za poslední tři týdny nezákonně zničeno více než 10 % území cenných podmáčených smrčin, zhruba 1/5 z nich byla zdravá. K zastavení šíření kůrovce to nepovede, lokalita je obklopena bezzásahovými zónami. Správa Národního parku Šumava připouští, že až polovina pokácených stromů bude odvezena a následně zobchodována. Zarážející je i fakt, že o předběžném opatření zakazujícím organizovat blokádu bylo rozhodnuto téměř okamžitě, k zastavení zásahu policie ani po 15 dnech.

  • Hostětínské projekty v Energy Globe 2011

    Hostětínské ekologické projekty se dostaly mezi tři finalisty Ceny eko energie. Až do konce září probíhá hlasování o vítězi. Hlasujte prosím pro Hostětín přímo na internetu nebo prostřednictvím SMS (3 Kč) a pomozte obci soutěž vyhrát, získat uznání a finanční prostředky (250 tisíc Kč) na další ekologický rozvoj. Pošlete SMS ve tvaru „EKO 1“ na 900 06 03 (mezi slovy “EKO” a “1” je mezera, z jednoho telefonního čísla lze zaslat 10 SMS). Předem děkujeme.

  • S časopisem Veronica po stezkách krajinou

    V srpnovém čísle čtěte o interpretaci místního dědictví, naučných stezkách, ekomuzeích a dalších způsobech, které i ochraně přírody pomáhají komunikovat s veřejností. Nechte se povzbudit dobrými příklady pozemkových spolků a dalších občanských sdružení.

  • Ekologická poradna: Za dostupnost informací o znečišťování

    Ministerstvo průmyslu a obchodu se opět snaží omezit veřejně přístupný Integrovaný registr znečišťování (IRZ). Mezi podniky, které by z něj zmizely, patří také největší znečišťovatelé karcinogenními, mutagenními či perzistentními látkami. O informace o toxických látkách v blízkosti bydliště by tak přišla nejen veřejnost, ale také státní správa a samospráva.
    Aktuální petice o. s. Arnika i další souvislosti.

  • Nominujte učitele na Výroční cenu Nadace Veronica

    Do 30. září můžete podávat své návrhy na kandidáty
    Výroční ceny Nadace Veronica. Každoročně ji získávají učitelé za dlouhodobé působení na své žáky i jejich rodiny v oblasti ochrany přírody.

  • Zveme Vás do Hostětína
  • 5. – 11. 9. – Letní škola ochrany krajiny – Hostětín

    Zajímáte se o ovocnářství? Nenechte si ujít Letní ŠOK se zaměřením na ekologické ovocnářství, k dispozici jsou poslední dvě volná místa.

  • 25. 9. – Jablečná slavnost – Hostětín

    Tradiční oslava jablek, řemesel a kultury. Těšte se na 10. ročník! Čeká Vás řemeslný jarmark, přehlídka jablečných moučníků, ovocnářské a ekologické poradenství, výstavka starých odrůd ovoce, hudba, hry pro děti i dospělé, divadlo.

  • Zveme Vás do Brna
  • 3. 9. – Přírodní zahrady bez hranic – slavnostní udílení plaket – 10–16 hod. – Brno

    Oslavte s námi zahradnictví, které se obejde bez umělých hnojiv, pesticidů a vytváří prostor pro zvířata, rostliny i lidi. Budeme se vzdělávat i bavit na unikátní Přírodní zahradě U Smrku a dvaceti zahradám udělíme prestižní plaketu Přírodní zahrada.

  • 3. 9. – Hustopeče – město uprostřed jihomoravských vinic – 8–19 hod.

    Přírodovědná a kulturní exkurze s autory stejnojmenné knihy, odjezd osobním vlakem z Brna – hl. nádraží v 8.12 hod. Půjdeme z Nikolčic na PR Kamenný vrch, kolem potoka Štínkovka do Hustopečí. Délka trasy 12 km, zakončení ve vinném sklípku v Hustopečích. Vedou Václav Štěpánek, Olga Skácelová, Antonín Buček.

  • 10. 9. – Evropská noc pro netopýry – 17–21 hod. – Moravský kras

    Povídání o netopýrech, pozorování živých netopýrů. Prohlídky jeskyně začínají v 17 hod., 17.45, 18.30 a 19.15 hod.

  • 11. 9. – Za užovkami do NP Podyjí – 9,30–18,15 hod. – NP Podyjí

    Exkurze s odborným výkladem Mojmíra Vlašína a Blanky Mikátové povede ze Znojma přes Kraví horu a Popice do Konice. Délka 7–12 km. Akci pořádá Klub přírodovědecký v Brně a Regionální sdružení ČSOP v Brně.

  • 25. 9. – Kolem studánek z Medlánek do Komína – 9–14 hod – Brno a okolí

    Kolem Medláneckého rybníka a vývěru na jeho břehu půjdeme ke studánce V Perglu, zanikajícímu prameni Grbal a nedalekému železitému vývěru. Z Ivanovic budeme pokračovat ke studánkám pod Babou a prameni Komínského potoka k Medláneckému letišti a prameni pod Palackého vrchem. Délka 12 km. Exkurzi vede Rudolf Pecháček a Olga Skácelová.

  • Zvou Vás jiní
  • 27. 8. – Výstava Echt Gold – 16 hod. – Osová Bítýška, Vlkov

    Galerie Sýpka zve na zahajovací výstavu umělecké skupiny Echt Gold: Alžběta Hanzlová, Miroslav Jiřele, Maud Kotasová, Břetislav Malý, Natalie Perkof, Kateřina Tmějová – mnozí z nich patří mezi kreslíře časopisu Veronica. Úvodní slovo Kaliopi Chamonikola, otevřeno 28. 8.–4. 9. a 10. a 11. 9. 10–17 hod.

  • 28. 8. – Den otevřených dveří ve slaměných domech – ČR

    V rámci tradičního bienále evropských stavitelů ze slámy ESBG máte možnost prohlídek v ukázkových domech po celé ČR.

  • 17. –21. 8., 31. 8. – 4. 9. a 7. –11. 9. – Mezinárodní workshop Toma Rijvena – Vrbovce

    Přímo na stavbě stěhovatelného slaměno-hliněného domku v Bílých Karpatech. Tom Rijven se této profesi věnuje 18 let a podařilo se mu vytvořit si své vlastní systémy zpracování hlíny a slámy. Zve o. s. Ekovesnce.

  • 9. – 11. 9. – Stavba slaměné stěny – Dolany u Olomouce

    Sponzorovaný víkendový kurz zdarma povedou Ing. Daniel Grmela a tesař Jindřich Sláma, přihlášky na gregrova@claygar.cz, tel. 725 605 810.

  • 16. – 18. 9. – Kurz nosné slámy – amazonails – Božanov u Broumova

    Božanovský víkend s Barbarou Jones. Stavění nosné slámy v kontextu současného stavebního průmyslu, přihlášky na kuba@jakubwihan.com.

  • 1. – 15. 9. – Stavba slaměného domu – Izvor, Rodopi (Bulharsko)

    Projekt česko-slovensko-bulharské spolupráce zdarma určený účastníkům 18–25 let, přihlášky na natural.association@gmail.com.

  • Přijďte nám pomoci
  • 25. 9. – Jablečná slavnost v Hostětíně

    Tradiční oslava jablek, řemesel a kultury už po desáté, budeme rádi za vaši dobrovolnickou pomoc při slavnosti.

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.