ProAlt zahajuje měsíc neústupnosti vůči vládním reformám

  • Iniciativa pro kritiku reforem a na podporu alternativ ProAlt zahajuje 19. září v 10 hodin Měsíc neústupnosti vůči reformám v oblasti důchodového systému, zdravotnictví, školství, pracovního práva a daní tak jak je připravuje současná vláda.

    Na náměstí Republiky v Praze vyroste permanentní petiční stan, kde budeme veřejnosti 24 hodin denně překládat materiály, pořádat diskuze a kulturní akce a nabízet k podpisu petici za uspořádání referenda o vládních reformách a za přijetí zákona o obecném referendu. Měsíc neústupnosti vyvrcholí demonstrací 22. října na náměstí Republiky. Tisková konference začne v 10 hodin před permanentním stanem na náměstí Republiky (vedle Obecního domu).

    Nečasova vláda prosazuje reformy bez vážnější diskuze s politickou opozicí a odbornou veřejností a proti vůli většiny občanů země. Tyto reformy jednotlivě i ve vzájemném spolupůsobení prohloubí sociálně-ekonomické nerovnosti ve společnosti, rozloží dnes fungující veřejné statky a služby a zhorší životní podmínky pro většinu obyvatel země. Zvýšení efektivity a šetření státu se zde stává záminkou pro masivní přerozdělení bohatství ve společnosti v neprospěch většiny.

    Změny, které reformní zákony přinášejí, jsou natolik hluboké a zásadní, že musejí být podrobeny široké odborné i veřejné debatě a všeobecnému hlasování všech občanů – referendu. Dlouhodobě je navíc zanedbávána Ústavou ČR předpokládaná možnost vyhlásit celostátní referendum k závažným otázkám. Proto požadujeme také přijetí zákona o obecném referendu.

    Program u permanentního petičního stanu bude zahrnovat debaty s opozičními politiky, odboráři, aktivisty a témata od reforem v České republice a Evropě po španělské hnutí Rozhněvaných až k situaci vyloučených ve Šluknovském výběžku.

    Na programu měsíce neústupnosti se podílí řada další občanských iniciativ, jako je Alternativa zdola či Ekumenická akademie. Společně s iniciativou ProAlt a odbory připravují tyto iniciativy v rámci měsíce neústupnosti další akce.

    ProAlt – iniciativa pro kritiku reforem a na podporu alternativ – vznikla v létě 2010 jako reakce na program Nečasovy vlády. Uspořádali jsme řadu protestních akcí, včetně dvou demonstrací. Tento permanentní petiční stan je součástí měsíce neústupnosti, který ztělesňuje naše odhodlání nepřijmout prosazované vládní reformy.

    Ondřej Lánský

    Jiří Šteg

    Tereza Stöckelová

    Pavel Čižinský

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.