Program Muzea romské kultury na prosinec 2011

  • Muzeum romské kultury 1. prosince v 18 hodin otevírá pro veřejnost dokončenou část stálé expozice Příběh Romů. V prosinci pokračuje expozice k 20. výročí Muzea romské kultury, výstava fotografií Svýma očima. Vánoční vzpomínání je plánováno na 13. 12. V neděli 4. 12. bude vstup do všech výstavních prostor ZDARMA.

    Dokončená stálá expozice Příběh Romů nabídne náhled na romské dějiny a kulturu od svých počátků po současnost a svým tématem i rozměrem bude unikátem nejen ve středoevropském, ale i celosvětovém měřítku.

    Od roku 2005 nabízí Muzeu romské kultury v Brně návštěvníkům prohlídku částí stálé expozice Příběh Romů. Do současnosti však byla přístupná pouze etapa 1939-2005. V letošním roce se podařilo dokončit i první tři sály a od 1. 12. 2011 tak stálá expozice bude zcela kompletní. Expozice vypráví v šesti sálech a na 351 m2 příběh Romů. Nejprve návštěvník vstoupí do Indie konce 1. tisíciletí n. l., pravlasti Romů. Poté půjde ve stopách Romů a společně s nimi vstoupí do Evropy. Středověký svět bude vnímat očima exotických poutníků, kterým jsou hradby města často uzavřené. Ústředním motivem 2. sálu je původní kočovnický vůz s originálním vybavením. Zde se také návštěvník dozví o vnitřní organizaci komunity, o zvycích a tradičních řemeslech. Třetí sál pak obeznamuje s historickým procesem usazování Romů od poloviny 18. století do roku 1938 v československém kontextu. Návštěvníci zde mohou nahlédnout do cirkusového šapitó, roztančené vesnické hospůdky s romskými muzikanty nebo útulného domku z romské osady. Etapa od roku 1939 až do roku 2005 je pak situována v již existujících sálech. Na konci expozice na nejmenší návštěvníky bude čekat dětský koutek.

    Výkladové texty jsou v celé expozici doplněny množstvím originálních exponátů, např. řemeslnými výrobky, šperky či oděvy. Celkově je atmosféra výstavy podbarvena velmi působivým zpracováním interiéru. Návštěvník se rozhodně nemusí bát nudy a klasických muzejních vitrín. Autor výtvarné stránky výstavy ing. akad. arch. Jan Konečný má s vytvářením expozic velkou zkušenost. Mezi jeho práce patří například rekonstrukce expozice v Památníku Mohyla míru nebo nová expozice památníku Velké Moravy v Mikulčicích.

    Dočasné výstavy

  • Pod lupou. 20 let Muzea romské kultury

    Výstava představuje vývoj jednoho konkrétního muzea. Přijďte se podívat, co vše se skrývá v tomto složitém organismu, když na něj nahlédneme detailněji, jakoby pod lupou.

    Výstava potrvá do 18. 3. 2012

  • Peskere jakhenca / Svýma očima

    Mladá řecká romská fotografie

    Fotografická výstava pod záštitou Řeckého velvyslanectví v Praze nechává nahlédnout do každodenního světa řeckých Romů. V samotném konceptu výstavy lze najít různá fotografická témata, od dokumentu přes subjektivní portréty až po zátiší či velmi intimní sdělení chápání vlastního světa.

    Výstava potrvá do 15. 1. 2012

  • Vánoční hudebně vzpomínkový podvečer 13. 12. od 17:00

    Vstup na akci je zdarma.

    Lucie Křížová

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.