Evropou putovali špičkoví čeští interpreti

  • V sobotu 3. prosince 2011 byl slavnostním koncertem v polské Wrocławi ukončen III. ročník mezinárodního kulturního projektu České sny 2011.

    Před tisícihlavým auditoriem v regionálním centru v Hale Stulecia se představil Ondřej Havelka a jeho Melody Makers ve své neopakovatelné hudební show. Koncert oficiálně zahájil starosta města Wrocław Rafał Dutkiewicz a velvyslanec České republiky v Polsku J. E. Jan Sechter. Koncertu se zúčastnil také primátor města Hradec Králové, partnerského města Wrocławi, Zdeněk Fink a řada významných osobností z Polska a České republiky.

    Pro publikum výjimečného wrocławského večera přichystal Ondřej Havelka pečlivě sestavený program a sám k němu říká: „Podtitul koncertního programu Rhapsodie v modrém pokoji zní Dva muži mezi nebem a jazzem. Celý program je tedy postaven na paralele dvou skladatelských osobností: George Gershwina a Jaroslava Ježka. Oba dva psali jak populární hudbu, tak moderní klasickou.”

    České sny 2011 probíhaly od 28. května, a to v rámci své české části – Mezinárodního hudebního festivalu 13 měst Concentus Moraviae. V sobotu 2. července byla v saském Adorfu koncertní štafeta Českých snů předána do zahraničí. Celkově proběhlo v 16 evropských státech na 96 koncertů v 68 městech. Před 35 650 posluchači se predstavila smetánka české interpretační scény v inspirativní dramaturgii Aleše Březiny.

    Velká pozornost letošního ročníku byla zaměřena především na země Visegrádské skupiny. V rámci podprojektu nazvaného Visegrádské sny zaznělo 22 mimořádných koncertů, na kterých vystoupili mimo jiné Magdaléna Kožená, Zuzana Lapčíková, Iva Bittová, Soňa Červená v představení opery Národního divadla v Praze Zítra se bude…, Ondrej Havelka a jeho Melody Makers, Collegium 1704, Clarinet factory, Duo Ardašev a další.

    Další tradiční součást projektu, tzv. Německé sny, čítaly v letošním roce 7 koncertů.

    Autoři projektu

  • Dramaturg: Aleš Březina
  • Ředitel projektu: David Dittrich
  • Autoři grafické podoby projektu: Aleš Najbrt, Radek Veselý, Martin Svoboda
  • Manažeři projektu: Zenka Kachlová, Eva Dittrichová
  • Produkce projektu: Simona Hopfingerová, Jan Mach, Jitka Miková, Anna Bednářová, Pavel Šindelář, Lubica Matasová
  • Fundraising: Kateřina Kepáková

    Zdenka Kachlová

    Aleš Březina

    David Dittrich

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.