Rok pražským arcibiskupem

  • Ohlédnutí za prvním služebním rokem nového českého primase Dominika Duky přináší dokument Jiřího Stracha a Víta Karase Rok pražským arcibiskupem. Pořad Centra náboženské tvorby brněnského studia České televize vysílá ČT2 ve čtvrtek 29. prosince 2011 od 20 hodin.

    Dominik Duka jako člověk, jako kněz, jako dominikán, jako pastýř české katolické církve. Co mu postavení arcibiskupa dalo a co mu vzalo. Kdy je čas na politická jednání, na vlastní práci kněžskou, biskupskou, a kdy se může ponořit do ticha vnitřní modlitby. Je doma na Hradčanském náměstí, nebo ve své klášterní cele?

    „Autoři dokumentu měli tu čest být s ním v některých důležitých momentech jeho života od března do listopadu roku 2011,“ říká šéfdramaturg Patrick Diviš. „Měli možnost poznat okruh jeho nejbližších.“ Diváci ho uvidí při ranní mši, v jeho úřadě, v pozici pastýře a hlavního celebranta, ale také v jeho bývalém „civilním“ zaměstnání či na setkání se spolužáky z gymnázia.

    Pořad diváky zavede také například na letiště v Čáslavi, kde si Mons. Duka důkladně prohlédl stíhačky typu Gripen. Má k nim blízký vztah, jeho otec byl letec. V archivu letiště arcibiskup smutně poznamenal: „Ano, s panem generálem se tatínek několikrát sešel. Nejprve v Anglii, později na Mírově.“ Vzácné bylo jeho setkání s bývalými spolupracovníky ze Škodovky, z výroby lokomotiv. Krásné momenty se ale podařilo natočit i na mnoha dalších místech. Nelze opomenout samotný arcibiskupský palác, kde byl koncem natáčení štáb České televize jako doma. Tato atmosféra se promítla i v náladě dokumentu.

    Mimořádný střih Michala Hýky, skvělá kamera Pavla Berkoviče, citlivá a jistá režie Víra Karase. Námět Jiřího Stracha a scénář Milana Badala. Několik důvodů, proč si 29. prosince pustit do sváteční a provoněné domácnosti otce Dominika.

    Dominik Duka je především člověk. Vzdělaný, pokorný a moudrý. Hodinový dokument otevírá divákovi České televize jeho srdce i jeho mysl. Pražský arcibiskup zve k sobě domů: „Pojďte dál, rád s vámi určený čas prožiji.“

    Premiéra: 29. 12. 2011, ČT2, 20:00; opakování: 4. 1. 2012, ČT2, 10:00 a 7. 1. 2012, 13:00.

    Hana Orošová, tisková mluvčí TS Brno

    Foto: archiv ČT

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.