Nejlepší mladí hudebníci – BRAVO!

  • Cyklus profilů nejlepších českých interpretů komorní hudby mladé generace přináší na obrazovky České televize Centrum dětské, hudební a divadelní tvorby brněnského studia. Poprvé se pořad s názvem BRAVO! objeví na obrazovce 2. ledna 2012. Další díly diváci uvidí každé následující čtvrté pondělí večer. Režie Petr Vejslík.

    „V novém cyklu nabízíme třicet minut exkluzivní komorní hudby v podání nejlepších českých interpretů mladé generace ve vizuálně atraktivním prostředí patinovaného sálu benediktinského kláštera v Rajhradě na Brněnsku,“ láká k obrazovkám dramaturg Vladimír Strakoš.

    Čeští a slovenští interpreti naplňují sál výjimečným repertoárem s rozpětím od raného baroka až k hudbě 21. století. Starobylý prostor nabídl jedinečné akustické i obrazové možnosti, které povyšují hudbu J. de Sainte-Colomba, J. J. Quantze, J. P. Rameaua, F. Schuberta, L. Janáčka, S. Prokofjeva, B. Brittena, J. Druckmana, S. Gubaiduliny nebo A. Schnittkeho na mimořádný zážitek.

    V prvních sedmi dílech vystoupí Pavel Haas Quartet (Gramophone Awards 2011), Jana Semerádová (flétna), Petr Wagner (gamba), Barbara Maria Willi (cembalo), Milan Paľa (housle), Jiří Bárta (violoncello) a Martin Opršál (marimba). Lze se také těšit na jejich hosty, kterými jsou Jan Čižmář (loutna, arciloutna), Martin Kleibl (bicí souprava), Jarmila Vlachová (akordeon), Jan Krejča (kytara) a Vilém Veverka (hoboj). Cyklus se snaží přiblížit reálně znějící hudbu v konkrétním prostoru s výbornými akustickými parametry. Proto byl zvukový charakter místnosti zachován i v naší nahrávce. Jednotlivé díly vysílá ČT2 v pondělí 2. a 30. ledna, 27. února, 26. března, 23. dubna, 21. května a 18. června 2012.

    V prvním dílu vysílaném 2. ledna ve 22:45 se představí Pavel Haas Quartet. Byl založen v roce 2002 a nese jméno českého skladatele první poloviny 20. století Pavla Haase (1899-1944). Soubor od svého vzniku úzce spolupracuje s prof. Milanem Škampou, violistou legendárního Smetanova kvarteta. Od roku 2004 kvarteto získalo mnoho prestižních ocenění, mezi které patří cena Vittorio E. Rimbottiho, vítězství v Mezinárodní hudební soutěži Pražské jaro 2005, 1. cena Premio Paolo Borciani v italském Reggio Emilia, Rising Stars pro koncertní sezonu 2007/08 podle Organizace evropských koncertních síní (ECHO), Chamber Choice BBC Music Magazine, BBC Music Magazine Awards Objev roku, BBC New Generation Artist 2007, MIDEM Classical Award 2009 a nyní nejnověji Gramophone Award 2011 za nahrávku smyčcových kvartetů Antonína Dvořáka. Kvarteto hraje ve složení Veronika Jarůšková – housle, Eva Karová – housle, Pavel Nikl – viola, Peter Jarůšek – violoncello a pro BRAVO! nastudovalo skladby S. Prokofjeva, F. Schuberta, B. Brittena a L. Janáčka.

    Hana Orošová, tisková mluvčí TS Brno

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.