Nejdůležitější zásady pro komunikaci s lidmi s autismem poskytne Desatero

  • Jak zvládnout kontakt s lidmi s autismem co nejlépe a bez problému poradí nové Desatero komunikace s pacienty s poruchami autistického centra (PAS), které je od dnešního dne dostupné na internetových stránkách Národní rady osob se zdravotním postižením ČR (NRZP). Desatero, na jehož vzniku se podíleli specializovaní lékaři z Jihomoravského kraje, Asociace pomáhající lidem s autismem APLA – JM a rodiče dětí s autismem, poskytne rady a doporučení pro komunikaci s lidmi s poruchou autistického spektra (PAS) jak v každodenních situacích, tak i v lékařské ordinaci.

    V listopadu 2012 se uskutečnilo přednáškové fórum pro lékaře a pracovníky ve zdravotnictví na téma Jak pracovat s pacientem s autismem, kde byl předložen první návrh Desatera, které dnes na stránkách NRZP vychází. Jeden z přednášejících, prof. MUDr. Mgr. Květoslav Šipr, CSc., řekl: „Problematika poruchy autistického spektra má závažné etické aspekty. Mám velkou radost z přednáškového fóra, protože věřím, že se díky tomu alespoň o malý krůček postoupí v tom, že my, lékaři, budeme lépe rozumět problémům rodičů dětí s PAS.“

    Podle NRZP se lidé se všemi typy zdravotního postižení potýkají s ponižováním a snižováním lidské důstojnosti v případech, kdy jsou v důsledku stigmatizace považováni za slaboduché a podle tohoto deklasujícího přístupu se s nimi jedná. Proto přišla NRZP v roce 2006 s původním projektem tzv. Desater, která mají veřejnosti pomoci při komunikaci s osobami s různými typy zdravotních postižení. Desatero pacientů s PAS tak nyní přibude například k Desateru nevidomých, sluchově postižených, seniorů či pacientů se syndromem demence.

    „Komunikace s pacienty s autismem je často problematická už jen v důsledku toho, jak málo je veřejnost o tomto onemocnění informovaná. Autismus není patrný na první pohled a o to větší překvapení a nepochopení pak může vzbuzovat pacientovo chování. Proto je nesmírně důležité, že bude Desatero pro lepší komunikaci s pacienty s autismem veřejně a oficiálně dostupné a pomůže tak lépe porozumět lidem s PAS,“ uvedl statutární zástupce sdružení APLA-JM Roman Turský.

    Díky Desateru komunikace s pacienty s poruchou autistického spektra se jeho čtenáři například dozví, že by s pacienty s PAS měli komunikovat pomocí krátkých sdělení, že je lepší vyhnout se hlasitým zvukům, ostrému světlu či výrazným pachům nebo proč není dobré nechávat pacienta s autismem sedět v čekárně zdravotnického zařízení. Celý dokument je k dispozici na webových stránkách NRZP. Videa s přednáškami odborníků o přístupu zdravotníků k pacientům s PAS můžete zhlédnout zde: http://apla-jm.cz/index.php?ID=460.

  • O občanském sdružení APLA – JM

    Asociace pomáhající lidem s autismem APLA-JM o.s. vznikla v roce 2002 z iniciativy a potřeb rodičů i odborníků, kteří pracují s osobami s poruchami autistického spektra (PAS), jako součást celostátní organizace APLA s působností pro Jihomoravský kraj.

    Veškeré aktivity organizace vycházejí z obecného cíle zkvalitnit život lidem s PAS, snažíme se proto všemi prostředky podporovat systematickou a komplexní profesionální pomoc lidem s autismem a jejich blízkým při zajištění provázanosti celkové péče a hledáním možností jejich integrace.

    APLA-JM o.s. je poskytovatelem služeb sociální péče, sociální prevence a sociálního poradenství jako nedílné součásti všech poskytovaných služeb lidem s PAS. Nabízí osobní asistenci pro všechny věkové skupiny, ranou péči pro rodiny s dětmi do 7 let věku, pro osoby s autismem, jejich blízké i širší veřejnost je určeno také bezplatné poradenství. Dále je zde provozováno dobrovolnické centrum s akreditací MV ČR, volnočasové aktivity pro děti a mládež s PAS (zájmové kroužky, sobotní výlety, letní tábory), vzdělávací kurzy s udělenou akreditací od MŠMT a MPSV pro odbornou i laickou veřejnost, přednášky a informační kampaně.

    Roman Turský

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.