Hazard chceme vymýtit! Konference o hazardu sjednotila obce

  • Obce a města mají jasno. Současné právo nabízí řadu nástrojů pro regulaci hazardu, jeho vymahatelnost jsou však nuceni prosazovat soudně. Starostové a zástupci neziskového sektoru se na tom shodli na konferenci, která proběhla dne 22. února pod patronací veřejného ochránce práv Pavla Varvařovského. Přítomní upozornili na skutečnost, že ministerstvo financí dlouhodobě nerespektuje zákon o loteriích.

    Obce proto nyní ministerstvo vyzvou k odebrání stávajících povolení pro hazardní přístroje. Pokud ministerstvo tomuto požadavku nevyhoví, jsou připraveny podat komunální ústavní stížnost k Ústavnímu soudu. Ta je poslední možností obcí, jak se domoci svého ústavně daného práva na samosprávu, které je jádrem sporu.

    Matěj Hollan z o. s. Brnění k tomu dodává: „Právo na samosprávu ministerstvo financí dlouhodobě porušuje tím, že nerespektuje obecně závazné vyhlášky obcí, jež zakazují povolování hazardních přístrojů.“ Porušování zákona konstatoval i Ústavní soud v nálezu o vyhlášce Františkových Lázních. Ústavní soud řekl, že ministerstvo je povinno zahájit řízení o zrušení povolení ihned, jak zjistí, že obec vydala vyhlášku, v níž si hazard na svém území nepřeje (viz odst. 43 nálezu). Ministerstvo však ignoruje i tento nález a nezákonná povolení neruší, jak bylo doloženo na příkladu Brna či Lanškrouna. Ústavní soud ignorování svého nálezu pravděpodobně tušil, proto přímo v nálezu obce k podávání komunální ústavní stížnost vyzval.

    Jak dále poznamenává Matěj Hollan: „V obcích jsou nyní ministerstvem povoleny tisíce hazardních přístrojů, jejichž vymýcení nebude možné bez nálezu Ústavního soudu ve věci příslušné komunální ústavní stížnosti. Za tuto situaci nese zodpovědnost ministerstvo financí, na čemž se shodli i účastníci průlomové brněnské konference.“

    „Podobné konference a semináře jsou nesmírně cenným předáváním informací. Příklad Františkových Lázní a dalších obcí a měst ukazuje, že i ve stávající legislativní spleti lze vůči hazardu rázně zakročit. V nejbližších týdnech se proto vydáme mezi starosty se sérií dalších seminářů,“ uzavírá Tomáš Chmela, tajemník SMS ČR.

    Tomáš Chmela, tajemník SMS ČR

    Matěj Hollan, o. s. Brnění

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.