Pohledy do duší Uchem jehly

  • Už více než rok se každou neděli odpoledne diváci Dvojky České televize setkávají s hosty Zbigniewa Czendlika a Pavla Klineckého. V neobvyklé talk show Uchem jehly si tito dva faráři povídají se zajímavými osobnostmi, které, ač na vrcholu kariéry či popularity, nezapomínají na duchovní rozměr lidského života.

    Pořad patří do kategorie náboženských pořadů, přesto si jeho tvůrci dali za cíl oslovovat nejen věřící diváky. S cílem motivovat je k dobrému a přinášet naději, vsazovat aktuální témata duchovního života do širších souvislostí a obecných rámců a prezentovat současné trendy v oblasti duchovního života a kultury.

    „Uchem jehly naplňuje náš dramaturgický záměr beze zbytku,“ ohlíží se za uplynulými měsíci dramaturg brněnského studia České televize Patrick Diviš. „Chtěli jsme na obrazovku přinést tak trochu jinou talk show, a byť jsem si vědom, že se jedná o nadužívané slovo, my jsme se v tomto typu pořadu skutečně vydali opačným směrem než v jiných talk show bývá obvyklé. Naši hosté jsou bezesporu ovlivněni duchovně naladěným prostředím lanškrounské nebo pražské fary a cítí, že moderátoři se skutečně zajímají o to, co říkají, jak se cítí, co prožívají. Jednoduše řečeno je zajímají jejich duše a daří se jim tak hosty rozpovídat,“ netají se spokojeností nad dosavadními díly Patrick Diviš.

    Sázka na moderátory – faráře tvůrcům vyšla. Ukázalo se, že oba muži bez předchozích moderátorských zkušeností do pořadu vkládají sebe, svou životní zkušenost a schopnost empatie, jakéhosi vnitřního naladění na zpovídaného hosta. A to vede k zajímavým výsledkům, k rozhovorům, ke kterým se divák rád vrací. Které inspirují a motivují k dobrému, což je v dnešním mediálním světě vzácné a cenné. A vrací se nejen diváci. Nejednou se totiž stalo, že někteří z hostů na faru po čase přijeli znovu, jen tak se podívat, popovídat si bez přítomnosti kamer. „A podobně je na tom náš štáb,“ dodává Patrick Diviš. „Pokaždé se z natáčení vrací o něco bohatší – o nové zážitky a motivující myšlenky.“

    Mezi hosty se dosud vystřídala spousta známých osobností – herci, sportovci, režiséři, muzikanti, spisovatelé. V dubnu se diváci setkají například s ombudsmanem Pavlem Varvařovským či hudebníkem Michaelem Kocábem.

    Hana Orošová, tisková mluvčí TS Brno

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.