ProAlt přijal nesouhlasné stanovisko k vládnímu návrhu církevních restitucí

  • ProAlt – Iniciativa pro kritiku reforem a na podporu alternativ zveřejnil důvody, proč nesouhlasí s tzv. církevními restitucemi. „S církevními restitucemi je to jako s ostatními reformami Nečasovy vlády: prý jsou nezbytné a nutné a navíc ušetří peníze. Při bližším pohledu ale zjistíme, že restituce z právního hlediska vůbec potřeba nejsou a navíc nezanedbatelně prohloubí zadlužení České republiky,“ říká Pavel Čižinský z ProAltu.

    Dle ProAltu jsou restituce velmi podezřelou transakcí, která sváže vedení církví se současnou politickou elitou, posílí nedemokratické tendence i uvnitř církví a diskriminuje ty menší církve a náboženské společnosti, které jsou z restitucí a vyplácení miliardových náhrad vyloučeny. „V době, kdy katolická církev masivně rozprodává fary, protože je nemůže využít, je provádění restitucí absurdní,“ uzavírá Čižinský.

    Ondřej Lánský

    Pavel Čižinský

  • ProAlt je občanská iniciativa pro kritiku vládou prosazovaných neoliberálních reforem a na podporu alternativ. Vznikla v létě 2010. Odmítá nárůst sociálních a ekonomických nerovností, ekologickou bezohlednost, privatizaci veřejného prostoru, statků a služeb. Stavíme se proti odsouvání občanů do role těch, kdo bezmocně přihlížejí rozhodování uzavřených elit, které nemohou ani kontrolovat, ani na ně mít praktický vliv.
  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.