Nová značková prodejna La Formaggeria Gran Moravia otevřela v samém srdci Brna

  • Skupina Brazzale, nejstarší italský rodinný podnik mlékařsko-sýrařského odvětví, přestěhovala svoji brněnskou prodejnu řetězce značkových obchodů La Formaggeria Gran Moravia do nových a větších prostor v samém srdci Brna na Zelném trhu. Nová prodejna s typicky italskou atmosférou byla otevřena v pátek 25. října 2013.

    Na prodejní ploše více než 126 m2 nabízí kompletní sortiment čerstvých a zrajících sýrů, másla a mléčných výrobků jak z italské sýrárny Gran Moravia v Litovli, tak z Itálie, Francie a Švýcarska. Sortiment doplňují italská vína, těstoviny, oleje, krájené italské uzeniny bez lepku a laktózy, unikátní bagety, speciální těsto na pizzu a další italské lahůdky. Novinkou jsou italské ovčí sýry s čokoládou a dalším kořením a čerstvý sýr Giuncata s čerstvou rukolou vyráběný v Litovli.

    Nabídku prodejen sítě La Formaggeria Gran Moravia mohou v současné době kromě Brna využívat také zákazníci v Praze (celkem tři prodejny – na Vinohradské třídě byla v létě otevřena již desátá prodejna řetězce), Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě a v Liberci. Koncem listopadu je plánováno otevření další prodejny v Brně v OC Olympia a připravují se také nové prostory pro prodejny La Formaggeria v Olomouci a v Praze.

    “Většinu sortimentu našich prodejen sami vyrábíme nebo dovážíme, a proto jej můžeme prodávat za velice příznivé ceny. V nabídce máme sýry z kravského, ovčího, kozího a buvolího mléka. Samozřejmostí je ochutnávka vybraného sýra, jeho správné nakrájení a vhodné zabalení. Zákazníkům také rádi doporučíme vhodné kombinace sýrů a vín a recepty,” doplňuje Claudio La Carbonara, ředitel sítě prodejen La Formaggeria Gran Moravia.

    Vzorec prodejen La Formaggeria Gran Moravia je jednoduchý: nabídnout za ceny rozumné a dostupné všem sociálním skupinám vysoce kvalitní výrobky jak ze sýrárny Gran Moravia v Litovli v České republice, tak z Itálie. V nabídce zákazníci najdou všechny sýry ze skupiny Brazzale jako jsou Gran Moravia, Verena, Provolone, vedle dalších nejlepších italských sýrů jako Mozzarella, Asiago, Grana Padano, Gorgonzola, Pecorino, Taleggio nebo Parmigiano Reggiano a všechny další ingredience italské kuchyně jako italská vína, těstoviny, uzeniny či sušená rajčata. Přímý kontakt bez zprostředkovatelů mezi sýrárnou a prodejnou umožňuje značnou úsporu nákladů a nabízí tak speciální a čerstvé produkty za ceny, které nemají konkurenci.

    Největšími prodejními hity jsou sýr Gran Moravia a čerstvé máslo, obojí krájené a balené přímo na prodejně. Zatímco spotřeba másla je pro středoevropské země obvyklá, zvláštní uspokojení a zájem vzbudilo uznání, jež se ze strany veškeré klientely dostalo Gran Moravii, sýru bohaté a přesto jemné chuti, jehož vlastnosti dokonale ladí s každodenní českou kuchyní. V prodejnách La Formaggeria Gran Moravia najdou čeští zákazníci jednoduše vše, co potřebují k přípravě široké škály tradičních italských jídel.

  • Orrero (skupina Brazzale)

    V roce 1996 byla v srdci Moravy v blízkosti Olomouce založena sýrárna Orrero, jejímž hlavním produktem je sýr Gran Moravia. Kvalita tohoto sýru, lahodnost jeho typicky zrnitého těsta, nasládlá chuť, kterou získává v období zrání, hebká struktura a rafinované aroma vytváří sýr, který nesmí chybět v žádné kuchyni. Gran Moravia je sýr patřící na dobrý stůl a ke správné a zdravé výživě, který je vhodný také pro vegetariány. V roce 2003 získal sýr Gran Moravia ocenění národní značkou kvality KLASA, kterou uděluje Státní zemědělský intervenční fond mimořádně kvalitním výrobkům. V roce 2011 získal sýr Gran Moravia hlavní cenu za Nejlepší inovaci výrobku na mezinárodním veletrhu ANUGA v Kolíně nad Rýnem – Německo a v letošním roce významně zabodoval v soutěži Mlékárenský výrobek roku 2013, kterou organizuje Českomoravský svaz mlékárenský, kde získal hlavní cenu v kategorii PŘÍRODNÍ SÝRY POLOTVRDÉ A TVRDÉ a hlavní Cenu médií.

    Skupina Brazzale je průkopníkem v ohleduplném chování k životnímu prostředí a v úspoře zdrojů. V roce 2010 vytvořila Ekoudržitelný řetězec Gran Moravia v jehož rámci stanovila přísná pravidla rovnováhy životního prostředí a pohodlí zvířat, která musí dodavatelé ve svých chovech dodržovat. Kromě toho je od roku 2012 Gran Moravia prvním sýrem na světě, který má vypočtenu svoji “vodní stopu” (Waterfootprint), již sděluje zákazníkům a díky níž bylo dosaženo velkých úspor ve spotřebě vody. Od roku 2012 vlastní Gran Moravia certifikace Halal a “The Vegetarian Society” vzhledem ke své vhodnosti pro vegetariánskou stravu.

    Společnost Orrero, kterou vybudovala italská společnost Brazzale, nejstarší sýrařská rodina v Itálii, je největší sýrárnou, výrobcem a také exportérem sýrů v ČR. V sýrárně v moravském Litovli je zpracováváno mléko z více než 80 chovatelských podniků z Moravy, které se rozkládají na více než 100.000 hektarech a denně podojí více než 20.000 kusů šlechtěného dobytka, což představuje cca 8 % celkové produkce mléka v ČR. Podnik, věrný starým tradicím ručního zpracování, vznikl právě z obdivu pro starodávné umění výroby sýru, a protože zdejší mléko je mimořádně kvalitní.

  • Brazzale

    Brazzale spa je nejstarší italský rodinný podnik mlékařsko-sýrařského odvětví. Jeho počátky sahají do konce 18. století a funguje již po osm generací. Od roku 2002 rodina Brazzale spojila své síly s rodinou Zaupa, dalším podnikem činným v oboru pařených a lisovaných sýrů již po několik generací. Neustálou snahou o dosažení co nejlepší kombinace kvality, zdravotní prospěšnosti a cenové dostupnosti produktů se skupina dostala na čelní místo ve výrobě čtyř produktů chráněného původu (Dop) a šesti různých značek: Alpilatte, Il Burro delle Alpi, Verena, Zogi, Gran Moravia a Silvopastoril. V roce 1945 byla zakládajícím členem Assolatte, od okamžiku jeho založení v roce 1954 byla členem Konzorcia na ochranu sýru Grana Padano a je členem Konzorcia na ochranu sýru Asiago a Provolone Valpadana. Skupina Brazzale uzavřela rok 2011 s obratem cca 170 milionů euro, má více než 350 zaměstnanců a šest výrobních závodů v Itálii, Brazílii a České republice. Od roku 2003 v moravském městě Litovli vyrábí sýr Gran Moravia, který poté zraje v Itálii v Zanè, dále máslo, čerstvé a pařené sýry. Vše v rámci Ekoudržitelného mléčného řetězce Brazzale, který v roce 2001 získal certifikaci vysledovatelnosti dle norem UNI EN ISO 22005:2008.

    Ondřej Hampl

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.