Obcemi se šíří petice za záchranu pošt

  • Starostové vyzývají vládu, aby rázně zakročila proti rušení poboček

    Pohár trpělivosti starostů přetekl. I takto lidově se dá shrnout vyústění současného dění okolo rušení pošt. Tuto hrozbu nově přiživil Český telekomunikační úřad, když před nedávnem navrhnul povinný počet pošt na 2100. Oproti současnému počtu zde chybí více než 1100 poboček. Přes razantní nesouhlas ze strany Sdružení místních samospráv, ale i dalších subjektů, se tento materiál posouvá dál, na vládu. Ta by mohla rozhodnout ještě do konce roku.

    „V této atmosféře se na nás obracejí desítky starostů, kteří již zaznamenávají tlaky na zrušení. Pokud by vláda posvětila návrh na stanovení takto minimálního počtu pošt, byl by to pro venkov pomyslný hřebík do rakve,“ soudí místopředseda Sdružení místních samospráv a starosta Křižánek Jan Sedláček. Sdružení tvořící na 1100 převážně malých obcí se proto odhodlalo k razantnímu kroku. „Ano, je to pravda. Rada naší organizace rozhodla o zahájení celonárodní petice za záchranu venkovských pošt. Pošta je totiž službou veřejnou a ta nesmí podléhat tak radikální úřednické zvůli, jako jsme se nyní dočkali u návrhu Českého telekomunikačního úřadu. Situace je o to smutnější, že tento úřad si daňoví poplatníci hradí proto, aby hájil jejich potřeby a právo na dostupné poštovní služby,“ vysvětluje členka petičního výboru a předsedkyně Sdružení místních samospráv Jana Juřenčáková.

    Cílem petice je především přimět vládu, aby návrh na snížení počtu povinných pošt na 2100 smetla ze stolu a vytvořila takovou regulaci, která by zachovala stávající stav. Nyní jsou naštěstí poštovní služby na pobočkách občanům relativně dostupné.

    A jak se na petici dívají samotní starostové? „Samozřejmě, že ji začnu šířit. Právě v současnosti je to pro nás velice aktuální téma, protože provoz pošty je u nás stále více a více omezován. Obáváme se, že i v naší obci bude tlak na zrušení naší pobočky,“ uvádí Pavel Eliáš, starosta Českých Heřmanic na Pardubicku.

    O tom, zda má petiční akce vůbec smysl, nepochybuje další ze starostů, Petr Halada z Kamýku nad Vltavou. „Před časem se nám podařilo heroickým úsilím odvrátit ministerské návrhy na likvidaci regionálního školství. Petici tehdy podpořilo téměř 60 000 občanů. Názor veřejnosti pro nás byl rozhodujícím argumentem,“ dodal Halada.

    Tomáš Chmela, tajemník

    Jana Juřenčáková

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.