Pohádky v hantecu nově i na CD

  • Nakladatelství Omega vydává audio verzi knihy šiřitele brněnského hantecu a muzikanta Honzy Hlaváčka nazvané Pohádky v hantecu aneb Goldnový merchny.

    Jak CD, tak kniha hantecových pohádek není rozhodně určena dětem, spíše jejim rodičům, popřípadě starším sourozencům.

    Autor o své knížce s nadsázkou říká, že by u brněnských patriotů, znalců hantecu a čtenářů se smyslem pro humor měla mít své stálé místo na nočním stolku, podobně jako kdysi bible. Stejně tak je to i s cédéčkem, které by mělo být stále po ruce, minimálně v přehrávači v autě, jako společník na dlouhých cestách.

    Nosič obsahuje devatero klasických, dějově pozměněných pohádek, přeložených do brněnského hantecu. Patrné je recesistické regionální umístění děje do Brna a jeho blízkého okolí, především v pohádkách Goldnová fišla, Kingálka frošálka, Kerak prčiska vykóřily s vlčmenem, Válka vo Holcňákovi nebo Baldo, z pytloša aus!

    V knize je děj pohádek umocněn pikantními kresbami malíře, grafika a hudebníka Libora Machaty, na hudebním nosiči tuto úlohu přebírají zvukové efekty a scénická hudba muzikanta a zvukového mistra v jedné osobě Petra Hurdese. Libor Machata je pak autorem přebalu CD a podílí se i na dramaturgii natáčení pohádek.

    Pro pořádek zbývá dodat, že všechny pohádky namluvil autor osobně a věří, že si brzy naleznou cestu ke svým hantecumilovným posluchačům.

    Ukázka z audioknihy Pohádky v hantecu aneb Goldnový merchny

    Michael Šoták

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.