Warning: sprintf(): Too few arguments in /www/doc/www.informacezbrna.cz/www/wp-content/themes/covernews/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 254

Brňáci jsou stateční

  • Historie je složitější, než si někteří myslí. Její výklad není jednoznačný. Pravda neexistuje. To jsou některé z tezí, které padly během večera a potvrzují známé tvrzení, že historii píší vítězové. Přesto byl večer na Malé scéně s pořadem S Kristiánem na téma Brňáci jsou stateční opět plný pohody, úsměvného povídání a příjemného vzpomínání.

    Foto: Anna Pecková

    V pořadu vystoupili herec Mahenovy činohry Vladimír Krátký, historik Libor Jan, publicistka Eva Šlapanská, balkanista Václav Štěpánek, fotografka Anna Pecková a písničkami večer zpestřil Jiří Harnach. Ve scénkách přibližujících některé historické údálosti v Brně také hráli Lubomír Kukla, Petr Šulc a Josef Špidla.

  • Na osvobození Brna vzpomíná i známá brněnská historička Milena Flodrová:

    …A tak jsme si doslovné dobývání Brna ulici po ulici užili do sytosti se vším, co to provázelo až ve dnech 20. 4. – 10. 5. 1945 a věřte, že i to chtělo od Brňanů, kteří si troufli přečkat onen konec války v domovních krytech, kus velkého hrdinství. Mnozí to řešili po svém, ale vydržet to museli všichni a mohu dosvědčit, že někteří měli v kapsičce kabátku svatý obrázek P. Marie Ustavičné pomoci, neboli Černé Madony brněnské a když třesk bomb, rány dělostřelby a štěkot kulometů se zdál být k nepřežití, nikdo nepanikařil a jen pevně v dlani onen obrázek svíral.

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.