Warning: sprintf(): Too few arguments in /www/doc/www.informacezbrna.cz/www/wp-content/themes/covernews/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 254

Pozor na slídily – ti největší jsou již známi

28. října byly v České republice poprvé uděleny (anti)ceny pro Velké bratry – Big Brother Awards. Odborná porota vybrala z více než 70 nominací mj. firmu Tesco, hlavní město Prahu, společnost Czech Credit Bureau a ministra vnitra Františka Bublana. Cílem soutěže je upozornit širokou veřejnost na společnosti, zákony a technologie, které výrazně narušují soukromí občanů.

V rámci slavnostního večera v Divadle Na zábradlí byli vyhlášeni vítězové prvního ročníku soutěže Big Brother Awards (*1). Vítěze v osmi kategoriích vybírala ze 70 nominací navržených občany odborná porota (*2). Informace o vítězích všech kategorií se stručným zdůvodněním jsou uvedeny v příloze.

Hlavní cenu Největší úřední slídil získalo hlavní město Praha za masivní podporu kamerových systémů, aniž by existovala jasná zákonem daná pravidla pro archivaci a využívání kamerových záznamů. Praha buduje kamerový systém od roku 1998 a dosud do něj investovala téměř 400 milionů korun.

Největším komerčním slídilem se stala společnost Tesco, a.s kvůli možnému zavádění RFID čipů do zboží bez vědomí zákazníků a za sledování zákaznic v převlékacích kabinách kamerou.

Evropská komise zvítězila v kategorii Slídil mezi národy za návrh směrnice o tzv. data retention. Vskutku orwellovská legislativa by v případě schválení ukládala všem telekomunikačním operátorům a internetovým provozovatelům povinnost uchovávat až tři roky údaje o všech telefonních hovorech, SMS, e-mailech a navštívených webových stránkách evropských občanů.

Zavedení biometrických údajů do cestovních dokladů, které v tuto chvíli projednává Poslanecká sněmovna, v praxi znamená digitální fotografie a digitální otisky prstů uložené ve formě RFID čipu. Protože údaje takto zapsané mohou být čteny bez vědomí občana neoprávněnými subjekty, rozhodla se porota pro udělení ceny Nebezpečná nová technologie.

„Rádi bychom, aby výsledkem prvního ročníku soutěže bylo větší povědomí veřejnosti o tom, kdo a proč sleduje naše soukromí. Je to první krok k aktivní ochraně proti nejrůznějším slídilům,“ komentovala dnešní vyhlášení vítězů koordinátorka projektu Helena Svatošová z nevládní organizace Iuridicum remedium.
„Důležitou roli v ochraně soukromí mohou sehrát také média. Byli bychom rádi, kdyby své čtenáře, diváky a posluchače častěji informovala o úskalích nejrůznějších technologických novinek, nových zákonů a chování firem i veřejné správy,“ doplnil Filip Pospíšil, expert projektu.

Kontakty pro novináře:

Petra Kolínská
tisková mluvčí projektu
tel.: 776 552 022

Helena Svatošová
koordinátorka projektu
tel.: 776 687 353

Filip Pospíšil
expert projektu
tel.: 776 590 170

RNDr. Karel Neuwirt, bývalý předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů
tel.: 604 291 939

E-mail: bigbrother@juristic.cz
http://www.bigbrotherawards.cz


Projekt Big Brother Awards finančně podpořily MATRA/KAP Velvyslanectví Nizozemského království a
Česko-německý fond budoucnosti
. Za podporu děkujeme Divadlu Na zábradlí.

Poznámky:

(*1) Od roku 1998 jsou v západní Evropě, v Austrálii, USA i východní Evropě a Asii pořádány národní soutěže o Ceny pro Velké bratry. Jejich cílem je upozornit veřejnost na mnohdy problematické jednání úřadů a firem při snaze získat podrobné informace o svých klientech. V roce 2005 probíhá soutěž Big Brother Awards poprvé též v České republice. V červnu 2005 představila nevládní organizace Iuridicum remedium webové stránky projektu www.bigbrotherawards.cz a vyzvala veřejnost k zasílání nominací.

(*2) Porota pracovala ve složení:

Petr Jakubíček, Sdružení obrany spotřebitelů
Alexander Leiner, předseda Odborového svazu pracovníků obchodu
Dr. Sjoera Nas, Bits of Freedom nizozemská „digital rights“ organizace
RNDr. Karel Neuwirt, bývalý předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů
Ing. Miroslav Ouzký, poslanec Evropského parlamentu
JUDr. Ing. Helena Svatošová, Iuridicum remedium
Rena Tangens, FoeBuD, německá „digital rights“ organizace
Mgr. Václav Vlk, advokát zaměřený na ochranu lidských práv

Přehled vítězů prvního ročníku soutěže Big Brother Awards

Vyhlášení 28. 10. 2005, Divadlo Na zábradlí (www.bigbrotherawards.cz)

Název kategorie
Oceněný
Odůvodnění

Největší úřední slídil
Hlavní město Praha
Masivní podpora kamerových systémů (budování od roku 1998, dosud investice skoro 400 milionů korun), aniž by existovala jasná zákonem daná pravidla pro archivaci a využívání záznamů z nich.

Největší komerční slídil
Tesco, a.s.
Pravděpodobné zavádění RFID čipů do zboží bez vědomí zákazníků – z tohoto důvodu bojkotovali spotřebitelé Tesco v zahraničí (čip je téměř neviditelný, nezničitelný a dají se do něj vkládat data – čip umožňuje sledovat pohyb a nákupní zvyky zákazníka).
Zaznamenán případ sledování zákaznic v převlékací kabině kamerou.
Tesco v ČR neodpovědělo na dotazník nevládní organizace Iuridia remedia ohledně používání RFID technologie, nakládání s osobními údaji zákazníků, používání záběrů z kamer aj.

Slídil mezi národy
Evropská komise
Návrh směrnice a rámcového rozhodnutí o tzv. data retention – orwellovské legislativy ukládající povinnost všem telekomunikačním operátorům a internetovým provozovatelům uchovávat až tři roky údaje o všech telefonních hovorech, SMS, e-mailech a navštívených webových stránkách evropských občanů. Takto budovaná databáze bude nesmyslně drahá a velmi jednoduše zneužitelná. Problém terorismu a organizovaného zločinu neřeší cílenými profesionálními prostředky, ale plošným sledováním všech občanů.
Celoevropská petice proti tomuto návrhu má již desítky tisíc podpisů – http://www.dataretentionisnosolution.com/

Výrok Velkého bratra
Jiří Kolář, policejní prezident (zaznělo v pořadu ČT Události, komentáře 23. 10. 04).

„Já vedu rozhovory a ať si je každý odposlouchává, jak chce. Když si je člověk jistý, že nic nespáchal, může mu to být jedno.“

Nebezpečná nová technologie
Zavedení biometrických údajů do cestovních dokladů.
Vládní návrh na vydání zákona, kterým se mění některé zákony na úseku cestovních dokladů (sněmovní tisk 1068) – digitální fotografie by se měla v nově vydaných pasech objevit do 28. srpna 2006, digitální otisky prstů do poloviny roku 2008. Oba údaje budou uloženy ve formě RFID čipu – údaje na něm zapsané mohou být čteny bez vědomí občana neoprávněnými subjekty.

Právní norma Velkého bratra
Národní akční plán boje proti terorismu (aktualizované znění pro roky 2005 – 2006) předložená ministrem vnitra ČR Františkem Bublanem

Novely několika zákonů neodůvodněně posiluje pravomoci policie a zpravodajských služeb – např. možnost odposlechů bez soudního povolení, pravomoc nahlížet do lékařských záznamů lékařů a permanentní přístup do informačních systémů veřejné správy; pravomoc vypnout síť mobilních telefonů.
Dlouhodobé porušování lidského soukromí
Czech Credit Bureau
Obrovská databáze s osobními údaji všech jednotlivců, kteří čerpají nějaký úvěr. V databáze jsou evidování i lidé, kteří úvěr řádně splácejí. Nově by databáze měla evidovat i klienty, kteří čerpají leasing nebo si koupili zboží na splátky. Údaje z databáze mohou využívat všechny banky.
V databázi jsou snadno dohledatelné citlivé údaje, které lidi poskytli při žádosti o úvěr – např. jaké osoby s nimi žijí ve společné domácnosti, výše příjmů apod.
Czech Credit Bureau (CCB), která databázi provozuje, je právnická osoba v neprůhledné struktuře dalších právnických osob. Czech Credit Bureau sídlí fyzicky v Itálii a není jasné, zda jsou dodrženy požadavky zákona o ochraně osobních údajů, např. anonymita údajů při jejich přenosu a zpracování.
CCB se podařilo v parlamentu prosadit neústavní novelu zákona o bankách, která zákazníkům bank upřela jejich práva v oblasti ochrany osobních údajů – klient se např. nemohl dozvědět, jaké údaje o nich banky evidují. Novela byla zrušena po roční účinnosti v polovině roku 2004.


Pozitivní cena za ochranu soukromí
Šifrovací program PGP
Phil Ziemmermann vytvořil software pro šifrování e-mailů tak jednoduchý, aby jej zvládl používat opravdu každý. Navíc jej dal veřejnosti k dispozici zdarma. Pravděpodobně tak uchránil několik rodin příslušníků barmských odbojových skupin před mučením a dodal odvahu mnoha obhájcům lidských práv v totalitních režimech po celém světě. Ve vlastní zemi si za to ovšem vysloužil obvinění z nelegálního vývozu zbraní, a po tři roky byl vyšetřován a pronásledován FBI. Díky podpoře mnoha podobně smýšlejících lidí se nakonec před soud nedostal, a byl rehabilitován.

1 thought on “Pozor na slídily – ti největší jsou již známi

  1. O zavedení biometrických čipů v nových německých pasech krátce informovala tuhle ČT1. Vypadalo to, že většina němců z toho moc radost neměla a nechávali si většinou vystavit ještě poslední, dojíždějící pasy na 10 let..

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.