Warning: sprintf(): Too few arguments in /www/doc/www.informacezbrna.cz/www/wp-content/themes/covernews/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 254

Mezinárodní den žen – oslava minulých, současných a budoucích bojů za práva žen

  • Mezinárodní den žen zůstává i dnes připomínkou stále relevantního boje za rovné společenské postavení žen a mužů a genderovou spravedlnost. Česká ženská lobby se 8. března 2012 připojí k celé řadě aktivit pořádaných celosvětově na podporu bojů za práva žen. V České republice si MDŽ připomeneme v Brně a v Praze happeningem, divadelním představením, veřejným čtením knih či odbornou diskusí.

    I když byla v uplynulém století zavedena zejména v legislativní oblasti řada pozitivních změn – volební právo pro ženy, rovná práva v manželství, zakotvení reprodukčních práv, právní postihy domácího násilí a legislativní zákaz diskriminace na základě pohlaví – prosazování těchto práv v praxi je nedostatečné. Úsporná ekonomická opatření v reakci na ekonomickou krizi vedou k významnému omezování systému sociálního zajištění, což v souvislosti s rostoucí nezaměstnaností ve společnosti vytváří hluboké sociální propasti. V mnoha ohledech tato situace dopadá naléhavěji na ženy. Stále navíc platí, že skupina žen, které mohou skutečně využít dosažených pozitivních změn v oblasti genderové rovnosti, zůstává minoritou. Bližší pohled na současnou situaci tak svědčí o tom, že nás ještě velký kus cesty za genderovou spravedlností čeká.

    V roce 2010 jsme si připomínali sté výročí Mezinárodního dne žen (MDŽ), který tak již vstoupil do druhého století své existence. Výrazný impulz pro ustavení MDŽ můžeme spatřit již v roce 1908, kdy v New Yorku proběhl velký pochod žen s požadavky na zlepšení pracovních podmínek a rovné volební právo. V roce 1910 na Mezinárodní konferenci žen v Kodani se pak delegátky shodly na ustavení MDŽ pro podporu hnutí za práva žen. Datum 8. března bylo pak vybráno jako připomenutí protestu žen proti válce a bídě v Petrohradě v roce 1917. V roce 1975 byl následně 8. březen oficiálně vyhlášen Mezinárodním dnem žen Organizací spojených národů.

  • Brno 8. března 2012
  • 17 hodin: Diskuse o nerovnostech v odměňování, pořádá Genderové informační centrum NORA za spoluúčasti Gender studies, o.p.s., vystoupí Zuzana Brzobohatá, Anna Putnová, Nina Bosničová. Fakulta sociálních studií MU (Joštova 10, Brno, místnost č. P31)
  • 19 hodin: Benefiční představení Monology Vagíny, pořádá Nesehnutí Brno ve spolupráci s Persefonou a Ligou lidských práv. HaDivadlo (Poštovská 8, Brno), program od 17:30 zahájí performance pod vedením Lenky Klodové
  • Praha 8. března 2012
  • 10:30 hodin: Závod okolo sněmovny, pořádá Fórum 50 %. Poslanecká sněmovna PČR (vchod z Malostranského náměstí), symbolický závod o místa na kandidátních listinách moderuje Simona Babčáková
  • 15 hodin: Seminář u příležitosti vydání knihy Pracovní dráhy žen (Křížková A. a kol., SLON 2011), pořádá Gender & sociologie SOÚ AV ČR, v.v.i., vystoupí Alena Křížková, Hana Maříková, Lenka Formánková. Akademické konferenční centrum (Husova 4a, Praha 1)
  • 18:30 hodin: Scénické čtení z klasické feministické literatury, pořádá Gender studies, o.p.s. Kavárna Vypálené koťátko (Mařákova 5, Praha 6)

    Další akce navazující na MDŽ

  • Praha 9. března 2012
  • 18 hodin: Vernisáž výstavy Care Crises, pořádá Centrum pro současné umění FUTURA za spoluúčasti Gender & sociologie. Galerie FUTURA (Holečkova 45, Praha 5)
  • Praha 19. března 2012
  • 17 hodin: Debata Ženy a penze: Chudoba ve stáří je rodu ženského, pořádá Centrum ProEquality při Otevřené společnosti, o.p.s., vystoupí Ilona Švihlíková, Vít Samek a Daniel Münich. Institut CERGE-EI (Politických vězňů 7, Praha 1)

    Jana Smiggels Kavková, předsedkyně ČŽL

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.