Warning: sprintf(): Too few arguments in /www/doc/www.informacezbrna.cz/www/wp-content/themes/covernews/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 254

Mistrovství Moravy ve stolním fotbálku – poprvé v Brně

Nadcházející poslední lednový víkend bude v Brně patřit příznivcům stolního fotbalu. Uskuteční se zde prestižní díl turnajové série Český pohár, nazvaný Mistrovství Moravy. Svoji účast ohlásili všichni hráči a hráčky z české i slovenské špičky. Neoficiálně je potvrzena i účast několika prominentních hráčů z Rakouska a Německa.

Přestože má Český pohár více než desetiletou historii, v Brně se odehraje vůbec poprvé. Není proto divu, že se do divadelního klubu Svatoboj v Husovicích, kde Mistrovství Moravy proběhne, chystá velká spousta nejen aktivních hráčů, ale také diváků. K vidění totiž budou neuvěřitelné kousky současných hvězd tohoto mladého sportu.

Mistrovství se bude odehrávat v sobotu 31.1. a neděli 1.2. V sobotu jsou na programu soutěže dvojic (nejprestižnější disciplína), dále pak ženské dvojice, soutěž juniorských jednotlivců a na závěr disciplína zvaná penalty. V neděli se bude soutěžit v disciplínách jednotlivci, juniorské dvojice, ženské jedničky a nakonec divácky vždy velmi atraktivní disciplína 2ball (hra se dvěma míčky zároveň). Oba dny se začíná hrát vždy v 11 hodin. Více informací o programu: http://www.foosball.cz/cs/terminovka/?action=view&event_id=1022

Stolní fotbálek neboli foosball je v zahraničí velmi uznávaným a rozšířeným sportem, který je na hony vzdálen někdejší hospodské zábavě. Prestižní turnaje se odehrávají ve sportovních halách pod naplněnými tribunami a v záři televizních kamer. O popularitě foosballu svědčí i fakt, že nedávno proběhlé Mistrovství světa ve Francii přenášela televizní stanice Eurosport. Čeští reprezentanti, a zejména reprezentantky patří v posledních letech ke světové špičce a na velkých zahraničních turnajích obsazují pravidelně přední příčky. Přesto však, zejména mužská část reprezentace, přijela z Francie bez větších úspěchů. „Myslím, že jsme se tak trochu vrátili nohama na zem“, komentuje české vystoupení ve Francii reprezentant Petr Pražák. „Herně už tak daleko ke světové špičce nemáme. Ale musíme si zvyknout na ten tlak. Na to, že hrajeme pod tribunami, ze kterých na nás burácí několik tisíc lidí. Při zápase kolem nás krouží pět kamer a souboj je živě vysílán do televize či na internet.“

Také další česká reprezentantka, hráčka brněnského týmu Dosting Magda Silná, byla atmosférou ve francouzském Nantes nadšena. A to přesto, že v reprezentaci rozhodně není žádnou novickou a na svém kontě má již mnoho mezinárodních úspěchů. „Bylo to opravdu neuvěřitelné. Ta atmosféra vás úplně pohltí. V celé hale byl přísně dodržován dress code, tedy sportovní oblečení. Na každém kroku potkáváte známé hvězdy fotbálku. Třeba Tima Ludwiga nebo Samathu di Paolo“. V soutěži ženských týmů získala Magda Silná s českou reprezentací bronzovou medaili za třetí místo. „Tím Mistrovstvím žilo celé město. Kamkoli jsme v Nantes zašli, všude jsme naráželi na billboardy a plakáty k Mistrovství světa. Rádia a televize vysílala nepřetržitě spoty. Fotbálek, kam se člověk podíval. Prostě to byla velká sportovní událost.

Kromě ní se v Brně přestaví nejen další hráči a hráčky české reprezentace, ale také celá řada slovenských hráčů. Největší pozornost bude již tradičně věnována Pavolu Kováčikovi, který je již ve svých pětadvaceti letech živoucí legendou foosballu. Jeho agresivní a nátlaková hra kombinující dechberoucí rychlost a kreativní parádičky vždy přiláká na jeho zápasy velmi početné obecenstvo. Není divu – Pavol Kováčik je v současné době světovou dvojkou.

„Mistrovství Moravy je jednoznačně největší turnaj, který se kdy v Brně ve fotbálku konal. Pro hráče bude připraveno více než dvanáct fotbalových stolů Rosengart, připravena bude i videoprojekce nebo menší tribuna pro diváky. Na své si tak přijdou nejen aktivní, ale i rekreační hráči, kteří se přijdou podívat, jak se kdysi hospodský sport hraje dnes na špičkové úrovni“, dodává hlavní organizátor a zároveň reprezentant Petr Pražák.

Lukáš Sedláček

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.