3. ročník festivalu scénických čtení Specific 2013

  • Divadlo Feste připravuje nové projekty, k nimž patří Davos, soustředění Divadla Feste na Státním zámku Kunštát, a Bene Fikce – dobročinný večer Divadla Feste.

    Divadlo Feste nabízí brněnské veřejnosti další ročník ojedinělého festivalu scénických čtení. Po režisérech jako Martin Amsler, Břetislav Rychlík, Michal Zetel a další se letos představí např. Lucie Mílková (režisérka čerstvé inscenace v Mahenově divadle), Pavel Baďura či Vítězslav Větrovec. Scénická čtení proběhnou vždy jeden den v měsíci, od dubna do prosince 2013 (kromě prázdnin). Festival začal v pondělí 22. dubna.

    Festival scénických čtení se koná potřetí. Poprvé ovšem s názvem SPECIFIC – festival scénických čtení. Festival tedy se identifikuje podle žánru – site-specific, nikoli podle země, jejíž dramatikou se festival zabývá.

    V roce 2011 tak byl první ročník festivalu nazván Yougo! 2011 – sedm textů autorů ze zemí bývalé Jugoslávie bylo přeloženo přímo pro festival, všechny byly uvedeny v české premiéře. V roce 2012 využil druhý ročník slovní hříčku by.BY 2012 – opět v českých premiérách bylo uvedeno sedm textů běloruských dramatických autorů.

    Letošní ročník se zabývá dramatikou africkou, která je v českém divadelnictví hodně opomíjena. Dramaturgyní festivalu, která vybrala texty k uvedení, je přední česká afrikanistka a producentka festivalu Půlměsíc nad Prahou Lucie Němečková, dramaturgyně Divadla na Vinohradech a dramaturgyně Divadla Husa na provázku. Všechny texty budou opět uvedeny v českých premiérách.

    Eva Krčmářová

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.