Slavnost masek 2013 vyhrálo HaDivadlo se svojí kolekcí monster

  • 14. června 2013 měli návštěvníci Slavnosti masek možnost vidět průvody všech brněnských divadel. Svoji kolekci masek nazvanou Kabaret nočních můr představilo také HaDivadlo a na základě rozhodnutí poroty se stalo v soutěži masek vítězem.

    Autorkou masek pro HaDivadlo se stala mladá výtvarnice Monika Urbášková, režie průvodu se ujal umělecký šéf HaDivadla Marián Amsler. Ačkoli výtvarně rozmanitá, avšak tematicky sevřená kolekce monster vyděsila nejmladší účastníky Slavnosti masek, porota se rozhodla průvod HaDivadla ocenit možná právě pro jeho netradiční pojetí.

    „S výtvarnicí Monikou Urbáškovou jsme se pokusili v našem průvodu oživit temná stvoření, které jakoby právě unikla ze snů a nočních můr. Nejsou to žádná známá pohádková strašidla, ale bytosti bez tváře, s různými chapadly a pařáty. Karneval má být i oslavou jinakosti, originality a invence – HaDivadlo se takové snaží být ve svých inscenacích, proto jsme zvolili toto téma i pro naši prezentaci na Slavnosti masek,“ vysvětluje režisér průvodu Marián Amsler.

    Kolekce horrorových příšer a podivných nelidských tvorů odkazuje k dramaturgii příští sezony HaDivadla s názvem Hrdinové a monstra, jejímž předvojem se stala již premiéra inscenace reFrankenstein v režii Anny Petrželkové, která se v HaDivadle odehrála 1. června. „V sezoně 2013/2014 totiž HaDivadlo ve svých premiérách představí divákům nejslavnější hrdiny a monstra české i světové dramatiky,“ dodává dramaturgyně Anna Saavedra. „Mezi režijními hosty budou osobnosti mladé divadelní generace, které představí divadelní klasiku v opravdu netradiční podobě…“

    Alexandra Adamcová

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.