Warning: sprintf(): Too few arguments in /www/doc/www.informacezbrna.cz/www/wp-content/themes/covernews/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 254

The MotionComposer – ovládej hudbu, ovládej pohyb, pohyb je gesto

  • Tanečně pohybový workshop The MotionComposer – ovládej hudbu, ovládej pohyb, pohyb je gesto amerického choreografa Roberta Wechslera se koná v rámci dlouhodobého projektu Tanec a handicap 6. dubna 2013 od 9 hodin v Bezbariérovém divadle Barka.

    Robert Wechsler vytvořil projekt se svými kolegy na univerzitě Bauhaus ve Weimaru v Německu. Jeho stejnojmenná metoda je primárně určena osobám s tělesným a mentálním handicapem. Jde o interaktivní spojení pohybu (tance) a hudby. The MotionComposer není tedy jenom o tanci, ale je to druh hudebního nástroje, který je ovládán pohybovými aktivitami. Takto může být ovládána nejenom hudba, ale i různé multimediální prvky. Lidské tělo je zde výrazový prostředek i čistě formální pomůcka.

    Workshop proběhne v České republice poprvé a je určen nejen pro jednotlivé tělesně i mentálně handicapované, ale i tanečním souborům s handicapem a lidem, kteří nikdy netančili a pohyb vnímají pouze jako biologickou aktivitu v rámci svých omezených možností.

    Členům tanečních souborů otevírá The MotionComposer možnost získání nových poznatků v oblasti propojení tance a multimediálních technik, rozvinutí a zdokonalení svých pohybových schopností a následného využití těchto poznatků v další tvorbě tanečního a multimediálního umění. S tím souvisí i rozšíření pole jejich působnosti a přispění ke změně pohledu široké veřejnosti na tanec handicapovaných jako na umění, kde právě handicap není překážkou, nýbrž jeden z mnoha uměleckých prostředků k sebevyjádření a sdělení myšlenek v oblasti moderního tance.

    Cílem je především snaha dát handicapovaným lidem možnost vnímat jejich pohybové možnosti. Jednou z častých překážek je strach z pohybu a následných reakcí, bolesti a mnohdy i posměchu okolí, což vychází ze zakořeněné představy, že tanec jsou složité pohybové figury. Workshop jim svým pojetím umožňuje pracovat s vlastním tělem a pohybem jako s prostředkem vyjádření, nabízí jim okamžité ověření reakce jejich těla a uvědomění si, že tanec nejsou jen složité pohyby, nýbrž vědomá i podvědomá gesta, instinkty, kterými „lze promlouvat“ a vyjadřovat se. Ponouká k zapojení se do soustavného organizovaného tréninku v rámci některého tanečního souboru handicapovaných, do jejich umělecké tvorby a k chápání svého handicapu nikoliv jako překážky.

    Workshop se koná pod záštitou občanského sdružení Kulturárium.

    Michal Crhonek

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.