2011: Šumava na rozcestí

  • Studenti Masarykovy univerzity spouštějí projekt informování veřejnosti o vývoji ve sporu o Šumavu.

    Obyvatelé Brna a Jihomoravského kraje budou mít od 9. listopadu jedinečnou příležitost seznámit se s mnoha dosud málo známými okolnostmi, které provázely kontroverzní události letošního horkého léta na šumavské Modravě. V tento den bude od 18 hodin vernisáží výstavy v aule Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity zahájen roční projekt studentů několika fakult Masarykovy univerzity, který má za cíl široké i odborné veřejnosti přibližovat téma diskusí o současnosti i budoucnosti šumavského Národního parku.

    Jeden z organizátorů, Petr Sudický, popisuje důvody pro realizaci projektu takto: „Projekt je reakcí na vývoj letošní kauzy v Národním parku Šumava. Naším cílem je poskytnout veřejnosti soubor objektivních údajů o celém sporu tak, aby si každý návštěvník výstavy či přednášky mohl vytvořit na celou problematiku vlastní názor,” vysvětluje Sudický, a pokračuje: „Současný problém chápeme v širším kontextu celé společnosti, a proto se snažíme kromě primárního ekologického hlediska postihnout například i hledisko sociální, právní nebo filosofické.“

    Nosnou aktivitou celého projektu je putovní informativní výstava, která se dotýká témat, jako jsou přírodní podmínky lokality Ptačího potoka / Na Ztraceném, účastníci letní blokády i jejich odpůrci z řad místních obyvatel, chronologický a právní přehled kauzy, policejní zásah proti blokádě či vyjádření vědců i Správy Národního parku. Veškeré informace jsou doplněny množstvím fotografií. Výstava není jedinou plánovanou aktivitou. Počítá se rovněž s organizací diskusních setkání a přednášek odborníků z různých oborů.

    Hostem vernisáže bude prof. RNDr. Pavel Kindlmann, DrSc. (PřF UK a AV ČR), který přednese příspěvek na téma Kůrovec a Šumava z hlediska biologie ochrany přírody.

    Nad akcí převzal záštitu rektor Masarykovy univerzity doc. PhDr. Mikuláš Bek, Ph.D.

    Tomáš Bendl, Petr Sudický

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.