24. duben je Mezinárodním dnem laboratorních zvířat

National antivivisection society vyhlásila 24. duben Mezinárodním dnem laboratorních zvířat. V ČR si ochránci zvířat připomenou, že jen v roce 2007 bylo v naší zemi při pokusech použito více než 400 000 zvířat. K této příležitosti připravila kampaň Za práva zvířat organizace NESEHNUTÍ akci upozorňující na problematiku pokusů na zvířatech. Od 12:00 do 18:00 bude na náměstí Svobody k vidění informační stan s materiály a nástěnkami věnující se dané tématice.Infostánek k pokusům na zvířatech bude k vidění ve čtvrtek 24. dubna od 12 do 18 hodin na náměstí Svobody: kolemjdoucí mohou shlédnout informační tabule s články, grafy a fotografiemi z pokusných laboratoří. Také mohou podepsat petici pro zákaz pokusů na zvířatech, která bude odeslána Evropskému parlamentu. Aktivistky a aktivisté kampaně Za práva zvířat, kteří budou představovat doktorky, doktory a pokusná zvířata, jim nabídnou materiály k tématu, poskytnou odpovědi na případné dotazy, popř. podiskutují na dané téma.

„V dnešní době jsou některé pokusy na zvířatech vyloženě zbytečné. Například na školách, kde je mohou snadno a účinněji nahradit alternativní metody, jakými jsou počítačové simulace, modely, videozáznamy“ říká koordinátorka kampaně Za práva zvířat Magdaléna Navrátilová. „Kruté pokusy mohou negativně ovlivnit psychiku zejména mladých lidí, kteří jsou při nich učeni přehlížet bolest živých tvorů.“ dodává dobrovolník kampaně Jiří Špalek.

Stejně tak v kosmetice nejsou v dnešní době testy na zvířatech vůbec potřeba, jak dokazují firmy s HCS (Human Cosmetic Standart) označením. To jediné zaručuje, že na zvířatech nebyly testovány konečné výrobky ani jednotlivé složky. V tom spočívá klamavé označování výrobků mnoha firem, které své výrobky označují nápisem „Netestováno na zvířatech“. Ten totiž nezaručuje, že nebyly testovány na zvířatech jednotlivé složky konečného výrobku.

Velmi bývají obhajovány pokusy na zvířatech v medicíně. Už se ale méně mluví o tom, že penicilín zabíjí morčata, aspirin je smrtelný pro kočky a insulin způsobuje deformaci u králíků. Kolik léků bylo hozeno do koše, když se ukázalo, že na zvířatech nezabírají? Na druhou stranu musíme také poukázat na další léky, které byly v pořádku otestovány na zvířatech a u lidí způsobily komplikace. Takovým lékem je např. Thalidomid, který v padesátých a šedesátých létech způsobil mnoho potratů a narození dětí s deformací končetin.

„Zvířata jsou stejně jako člověk živými tvory, schopnými na různém stupni pociťovat bolest a utrpení, a zasluhují si proto pozornost, péči a ochranu ze strany člověka. Toto nám stanoví i zákon na ochranu zvířat proti týrání. Měli bychom se podle toho konečně začít chovat“ vyjadřuje svůj názor Zuzana Candigliota, studentka práv a dobrovolnice kampaně Za práva zvířat.

Cílem kampaně Za práva zvířat je upozorňovat na problémy porušování práv zvířat, ať už je to ve velkochovech, v kožešinovém průmyslu, pokusných laboratoří, cirkusech… Snažíme se svými akcemi informovat co nejširší veřejnost prostřednictvím informačních stánků v centru města, rozdáváním letáků či veřejným promítáním. Nabízíme také alternativy, jakými jsou veganství a vegetariánství, alternativy k pokusům na zvířatech, nepravé kožešiny i cirkusy bez zvířat.


Magdaléna Navrátilová, koordinátorka kampaně Za práva zvířat,
Jiří Špalek, dobrovolník kampaně Za práva zvířat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.