Akce NESEHNUTÍ: Neoslavujme Vánoce smrtí

Dovolujeme si Vás tímto pozvat na informační stánek upozorňující na krutý vánoční zvyk zabíjení kaprů. Infostánek bude možné vidět
ve středu 20. prosince 2006 od 10:00 do 16:00
na Malinovského náměstí u ulice Kobližná.
Součástí informačního stánku bude distribuce informačních materiálů a ochutnávka veganských jídel. Pro novináře bude připravena tisková zpráva.

Za organizátorky srdečně zve
Magdaléna Navrátilová

3 thoughts on “Akce NESEHNUTÍ: Neoslavujme Vánoce smrtí

  1. Tisková zpráva NESEHNUTÍ (20. 12. 2006)

    Neoslavujme Vánoce smrtí

    Dnes byl na Malinovského náměstí poblíž ulice Kobližná umístěn informační stánek upozorňující na kruté zabíjení kaprů o Vánocích. Aktivisté a aktivistky rozdávali lidem, kteří si zamýšleli koupit kapry a kteří přišli infostánek navštívit, letáky upozorňující na to, že zvyk jíst kapra na Vánoce je krutý a zbytečný. Jako alternativu nabízeli vegetariánské recepty na chutná tradiční vánoční jídla.

    Cesta kapra na náš štědrovečerní talíř je provázena sérií utrpení. Výlov kaprů probíhá v době jejich vegetačního klidu. Před vylovením se navíc nejprve několik dní vypouští voda z rybníku, a ryby jsou tak nuceny stahovat se na nejhlubší místo (loviště). Na větších rybnících rybáři mlátí do vody, aby kapry vyděsili a dostali je do loviště. Když se tak stane a ryby jsou vyloveny, rybáři je strkají po dlouhé vaně s otvory, jimiž malé ryby propadnou. Tak se třídí podle velikosti. V otvorech občas ryba uvízne. Ty, které přežijí, poté doslova nasypou do přepravních nádob a odvezou. Během následného transportu a procedur spojených s pobytem v kádích na ulici dochází stejně jako při výlovu k častým vážným poraněním ryb. Při prodeji „vánočních“ kaprů prodejci také často používají techniky, které kaprům způsobují velké utrpení – např. nutí kapry polykat vodu vtlačováním prstů do žaber, díky čemuž zvyšují hmotnost kaprů, míchají vodou v kádi a přehazují jednoho kapra přes druhého.

    Řada lidí se také rozhodne vzít si domů živého kapra. Držení kapra ve chlorované vodě není pro kapry přirozené a jeho následné zabití „domácím“ způsobem jen umocňuje jeho utrpení. I kapři, které si lidé kupují ve snaze zachránit je před usmrcením vypuštěním do rybníka či řeky nemají velkou naději na přežití. Jsou zesláblí kvůli vyhladovění. Prodejci totiž kapry nechávají vyhladovět, aby usnadnili jejich kuchání.

    „Proč by ve svátky klidu a míru měli trpět bezbranní tvorové?“, říká koordinátorka kampaně NESEHNUTÍ za práva zvířat Magdaléna Navrátilová. „Vždyť vánoční svátky si můžeme užít stejně tak dobře i když bude naše štědrovečerní večeře bezmasá.“, doplňuje dobrovolnice kampaně Kristýna Pešáková.

    „Kapr jako štědrovečerní tradice je vlastně jen úspešný marketingový trik“ říká k tématu Magdaléna Navrátilová. Upozorňuje tak na skutečnost, že kapr, který byl původně jídlem postním, nerovnocenným masu a opovrhovaným, se prosadil na sváteční stůl jen díky mohutné podpoře rodu Voků, Rožmberků a dalších rybníkářů a udržuje se na něm jen díky tomu, že masivní výlovy a prodeje se finančně velice vyplatí jakožto prosperující hospodářské odvětví.

    Informační stánek zorganizovala skupina za práva zvířat, která tvoří jednu z kampaní NESEHNUTÍ. Připojila se tak k mezinárodní Koalici za nekrvavé vánoce, ve které je i organizace Svoboda zvířat a polská organizace Fundacja Viva.

    Akce se uskutečnila díky projektu „Vzdělání a osvěta – cesta k ochraně zvířat“, který podpořila Nadace na ochranu zvířat.

    Více informací:
    Magdaléna Navrátilová
    NESEHNUTÍ

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.