Bleší trh: pomozte nakupováním!

Nakoupit užitečné věci za rozumné ceny, přispět tím na aktivity pořádané pro uprchlíky, zúčastnit se zajímavých besed a projekce na téma migrace a gender, palestinsko-izraelský konflikt nebo práce cizinců v ČR. To vše budou moci návštěvníci benefičního blešího trhu, který ve dnech 30. března až 1. dubna 2009 pořádá NESEHNUTÍ ve spolupráci s Krmítkem. Uprchlický blešák, který je otevřen nejen studentům Masarykovy univerzity, ale i široké veřejnosti, bude probíhat vždy od 12 do 19 hodin v atriu Krmítka Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

„Prostřednictvím volnočasových aktivit, jež budou financovány z výtěžku z blešího trhu, chceme pomoci uprchlíkům z uprchlickém zařízení v Zastávce u Brna. Díky dárcům a dárkyním z řad veřejnosti, kteří do Uprchlického blešáku darovali oblečení, knihy, šperky, bytové dekorace, drobnou elektroniku, nádobí a další věci, které již nepotřebovali, nabídne bleší trh návštěvníkům a návštěvnicím pestrou paletu zajímavých a užitečných věcí ve velmi dobrém stavu. Věnováním, stejně jako nákupem těchto věcí, pak lidé mají možnost přispět na dobrou věc,“ vysvětluje Radka Svačinková z NESEHNUTÍ.

Kromě jiných aktivit se NESEHNUTÍ v rámci programu Bezpečí pro uprchlíky věnuje aktivitám, jejichž cílem je zlepšit situaci uprchlíků v České republice. „Uprchlíci jsou nuceni trávit často celé roky za zdmi uprchlického tábora. Tábor je koncipován jako dočasné pobytové středisko – celé rodiny mají v šedivých budovách k dispozici pouze jeden malý pokoj s vojenskými postelemi a záchody, koupelna a kuchyňka jsou společné na tmavé chodbě, kde vedle sebe bydlí lidé z často naprosto odlišných kultur, s odlišnými představami o soukromém životě. V praxi zabere vyřízení žádosti o azyl českým úřadům často celá léta (jsou i případy, kdy uprchlíci čekají na vyřízení žádosti o azyl 7, 8 let),“ vysvětluje Lenka Šafránková Pavlíčková, koordinátorka programu Bezpečí pro uprchlíky. Žadatelé o azyl, kteří jsou trvale nuceni žít v těchto nedůstojných podmínkách a v pasivitě (nemají téměř žádnou možnost pracovat) jsou tak vystaveni dlouhodobému stresu a také nejistotě, což se na jejich životě odráží psychickými i fyzickými problémy. Již několik let dojíždí NESEFNUTÍ do uprchlického tábora a pořádáme aktivity pro jeho obyvatele/lky.

Součástí Uprchlického blešáku je doprovodný program, jehož cílem je seznámit širokou veřejnost s tématy uprchlictví a migrace. Pozváni přijali odborníci a odbornice z neziskového sektoru i akademického prostředí (FSS MU, FF Palackého univerzity, International Organization for Migration, Poradna pro občanství, občanská a lidská práva), kteří budou s návštěvníky/cemi diskutovat o aktuálních tématech jako je pracovní migrace, palestinsko-izraelský konflikt či migrace a gender ve spojitosti náboženstvím. Program probíhá na FSS MU, začíná vždy od 18 hodin a vstup je zdarma.


    Program Uprchlického blešáku:

  • Pondělí, 30. března, 18:00, dolní atrium Krmítka, FSS MU:
    Práce cizinců v ČR: pracovní migrace z pohledu právníka a Mongolové v ČR
    Přednášející: Mgr. Pavel Čižinský (Poradna pro občanství/občanská a lidská práva) a Tomáš Janeba (International Organization for Migration).

  • Úterý, 31. března, 18:00, FSS MU, učebna č. M 117:
    Palestina a Izrael: politika a uprchlíci v kontextu současného vývoje
    Přednášející: PhDr. Lubor Kysučan, Ph.D. (FF PU, FSS MU) a Mgr. Karel Dolejší (zbrojní expert a novinář).
    Beseda bude zahájena projekcí dokumentu Křižovatka. Dokument vypráví příběh tří mladíků – izraelského vojáka, jeho nejlepšího přítele a Palestince a , kteří v roce 2000 zemřeli v pásmu Gaza.

  • Středa, 1. dubna, 18:00, dolní atrium Krmítka, FSS MU:
    Náboženství a gender v procesu migrace: zavazadlo nebo okovy?
    Přednášející: Bc. Adéla Souralová a Bc. Denisa Sedláčková (FSS MU)

Návštěvníci mají stále ještě v průběhu Uprchlického blešáku přímo na místě možnost darovat do prodeje nepotřebné věci v dobrém stavu!


Radka Svačinková, koordinátorka Uprchlického blešáku,
Lenka Šafránková Pavlíčková, koordinátorka programu Bezpečí pro uprchlíky

O programu Bezpečí pro uprchlíky
Cílem programu je zlepšit situaci uprchlíků v České republice, a to jak z pohledu jejich pobytu v uprchlických zařízeních, tak z hlediska jejich obrazu u české veřejnosti. Kampaň také reaguje na restriktivní přístup českých úřadů k žadatelům o azyl. Organizujeme volnočasové aktivity (výlety, hry a soutěže, sportovní odpoledne apod.) pro uprchlíky a jejich děti z pobytových středisek v okolí Brna. Pořádáme besedy a workshopy na téma uprchlictví. Vydáváme tématický čtvrtletník PŘES (hranice, předsudky, lhostejnost) a informujeme o situaci v zemích, odkud k nám uprchlíci přicházejí. Mimoto upozorňujme na jednotlivé případy porušování lidských práv uprchlíků a předkládáme vlastní návrhy na zlidštění azylové politiky.

O NESEHNUTí Brno:
NESEHNUTÍ je občanské sdružení vzniklé v roce 1997, zabývající se ochranou životního prostředí a lidských práv. Realizuje projekty, jejichž smyslem je zapojování veřejností do rozhodovacích procesů, vzdělávací aktivity v oblasti ochrany životního prostředí, lidských práv, rovných příležitostí i ochrany zvířat. Dlouhodobě se věnuje problematice negativního vlivu nekontrolované expanze nákupních center na životní prostředí, územnímu plánování, projektům na pomoc lidem žádajícím o azyl v ČR a sociálně znevýhodněným, prosazuje rovné příležitosti mužů a žen ve společnosti, vystupuje proti porušování lidských práv ve světě i v ČR a proti vývozům českých zbraní do konfliktních oblastí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.