Do Svratky unikly ropné látky

K úniku ropných látek na vodní plochu vyjížděli ve středu krátce před polednem hasiči do brněnské městské části Komín. Na hladině potoka, který se v ulici Hlavní vlévá do řeky Svratky, lidé zpozorovali ropné skvrny. Mastné skvrny od ropných látek se objevily i v řece.

Událost byla operačnímu středisku HZS ohlášena v 11.26 hodin a na místo vyjely dvě jednotky hasičů ze stanic na Brněnské přehradě a v Lidické ulici. Hasiči byli vybaveni i speciálním kontejnerem se zařízením k likvidaci následků ropných havárií. Operační středisko o události uvědomilo odbor životního prostředí Magistrátu města Brna, Povodí Moravy, na místo se dostavili také zástupci Moravského rybářského svazu.

Na hladinu potoka od komínského sídliště až po jeho ústí do řeky hasiči umístili tři řady sorpčních hadů (jednoduchých plovoucích zábran). Protože část ropné látky unikla i do Svratky, hasiči řeku přehradili 70 metrů dlouhou nornou stěnou. Mastné skvrny hasiči zasypávali desítkami kilogramů speciálního sorbentu, který saje znečistění na vodní hladině. Kontaminovaný sorbent hasiči z hladiny pomocí člunu sbírali k ekologické likvidaci. Zdroj úniku ropných látek hasiči našli na stavbě hřiště v Absolonově ulici. Ze stavby do kanalizace a do potoka uniklo menší množství oleje nebo nafty. Po viníkovi havárie, která podle předběžného závěru odborníků díky rychlému zásahu hasičů nezpůsobila závažné škody na životním prostředí, pátrají policisté.

Protože se únik ropné látky do potoka i do řeky odpoledne zastavil, hasiči na doporučení ekologů nornou stěnu na Svratce po 15. hodině demontovali. Tři vrstvy sorpčních hadů hasiči na potoce ponechají ještě týden. Operační středisko na místo povolalo odbornou firmu, která od zbytků ropných produktů pročistí kanalizaci v okolí Absolonovy ulice.

Jaroslav Haid

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.