Hlinky: Zlikvidován cenný dům, vznikla stavební parcela

Během jediného dne byl za velmi podezřelých okolností a dle názoru mnohých obyčejných brňanů i osobností veřejného života zbourán pravděpodobně nejstarší dům na ul. Hlinky. Brno tak nenávratně přišlo o velmi zajímavý objekt, starý novorenesanční dům v Hlinkách číslo 98, který v polovině 19. století postavil brněnský mecenáš Valentin Falkensteiner. Dle názoru mnohých byl dům historicky cenný, patřil na seznam památkově chráněných budov..

Případ provází řada nejasností, o věc se začala zajímat média. Je nanejvýš pravděpodobné, že v uplynulých dvou letech došlo k řadě pochybení, zcela nestandardních kroků i zjevných nepravostí ze strany památkářů i stavebního úřadu. Existují občané, kteří se případem dlouhodobě zabývají, vedou podrobnou dokumentaci všech dosavadních úředních kroků a rozhodnutí. Včerejší náhlá demolice byla zaznamenána filmovou kamerou a byla pořízena fotodokumentace.

Ujme se případu některá z brněnských občanských organizací? Co na to NESEHNUTÍ? Co Strana zelených?

Tématu se před časem věnovala www.mfdnes.cz:

Zda se sbíječky spustí, záleží nyní na rozhodnutí ministerstva kultury -brněnští památkáři podpořili návrh na vyhlášení domu kulturní památkou a investor musí s bouráním počkat. Je to ovšem už druhé rozhodnutí památkového ústavu, to první znělo jinak. „Dům na seznamu památek od roku 1987 byl, před čtyřmi lety ale náš ústav podpořil návrh vlastníka na jeho odpamátnění,“ říká nový ředitel Národního památkového ústavu v Brně Petr Kroupa.

Dům by šel zachránit

Dům v Hlinkách stojí už sto padesát let. „Je zajímavý a cenný, navíc se pod ním nachází systém gigantických sklepů, patrně se v nich skladovalo víno,“ uvádí Aleš Homola z památkového ústavu s tím, že nad Hlinkami dřív stávaly vinohrady.

„Při průzkumu jsme zjistili, že není v tak katastrofálním stavu, aby nešel zachránit,“ vysvětluje, proč památkáři změnili své stanovisko. K novému posouzení hodnoty domu byli památkáři vyzváni poté, co soused z Hlinek číslo 100 požádal o jeho nové zpamátnění.

Vlastníkem domu je společnost Impera Styl, která si na jeho místě naplánovala postavit novou budovu s byty a kancelářemi. Teď čeká, jak řízení na ministerstvu dopadne.

Památka? Padá balkon

„Jestliže bude dům prohlášen památkou, jako s památkou bychom s ním samozřejmě museli nakládat,“ říká Lenka Kučírková z Impery. Dodává, že dům už ohrožuje své okolí. „Před třemi týdny se v něm propadl balkon,“ uvádí.

O problému s balkonem památkáři vědí, včera se byl Aleš Homola přesvědčit, jak se věci mají.
„Ten balkon je úplně pryč, nezbylo z něj ani torzo. Zvláštní je, že před měsícem vůbec nevypadal, že by měl spadnout,“ říká ironicky Homola. Mezi obvyklé praktiky investorů, s nimiž mají v brněnském památkovém ústavu bohaté zkušenosti, padání balkonů a cihel na chodník patří. Zejména z těch budov, o jejichž osudu se zrovna na ministerstvu kultury rozhoduje.

Valentin Falkensteiner (1800 až 1884) byl brněnským radním a mecenášem. Založil několik dobročinných nadací a odkázal městu peníze. „Už z úcty k němu by se měl ten dům zachovat. Nadace byla určena pro výstavbu domů a celá řada se jich i postavila. A sloužila i na podporu chudých žáků,“ říká brněnská historička Milena Flodrová.

U Hlinek stávaly už ve středověku vinice a celá ulice je poddolována unikátními a rozsáhlými sklepy. „Jde o největší sklepy na Moravě,“ uvádí Flodrová a dodává, že spolu s domem by padl k zemi i unikátní svědek vinařské historie v Brně.

Zatímco „švábi“ a hospodářská část kartouzy už se své záchrany nedočkali, Falkensteinerovy Hlinky ještě mají naději. Proč však památkáři jednou s demolicí souhlasí, a pak se ji snaží zvrátit? „Stojí za tím nekompetentní rozhodnutí některých pracovníků památkového ústavu,“ vysvětluje ředitel Kroupa, který v čele památkářů stojí až od letošního roku a chybná rozhodnutí „svých“ lidí otevřeně kritizuje.

13 thoughts on “Hlinky: Zlikvidován cenný dům, vznikla stavební parcela

  1. Někdo2
    No tak to je teda špica , paráda. To se našim řídícím zase něco povedlo. Tady mne už nic nepřekvapuje. Brno mělo v dávné historii smůlu na různé bojůvky a války , které město ničily , pálily a bouraly. V novodobé historii mělo a má zase smůlu na lidi , kteří je řídí a mají se o město starat. V Přerově se to asi nepodaří , tady přece ano! Zase jsme ukázali , že jsme v něčem jedničky!! Divím se , že tito machři ještě nevymysleli různá celorepubliková školení , semináře a exkurze o tom , jak se to má dělat , aby se bouračka podařila , pochopitelně za poctivé prachy. Co není může být praví klasil. Podle fotografií se tento dům už zachránit nedá.

  2. to se furt musejí občané nesvéprávně ptát “Ujme se případu některá z brněnských občanských organizací? Co na to NESEHNUTÍ? Co Strana zelených?” Jsou snad Brňané banda pasivních lemplů, co čekají, až někdo za ně začne (s křížkem po funuse) zase něco řešit? Proč se nesešikují již dotčení občané a nezačnou to řešit sami? Fakt nechápu! Proč by se NESE nebo SZ měli furt ve všem angažovat a ostatní nic…?

  3. Čoveče ten pán co se tomu pár let věnuje je už na pokraji sil. Ta zločinná struktura – stavební firma-stavební úřad-památkáři – mu dávaj takovej kouř, jen proto, že se snažil zachránit cennou věc pro nás ostatní, bez jakéhokoliv osobního nebo finančního zájmu, že když jsem s ním mluvil, měl jsem o něj celkem i strach.
    Jednotlivec proti zrůdnému systému.
    Tahle kauza je opravdu zralá pro profesionální organizaci což NESEHNUTÍ jsou – navíc teď vyhráli soud ve věci supermárketu Carrefour-Tesco.
    Stejně tak Česká televize – sousto přesně pro ni.
    Nebo už je toho bezpráví a zmaru v týhle zemi tolik, že jeden dům už nikoho, kromě nás pár jednotlivců nevzruší?

  4. S, já si myslím, že ty občany přeceňuješ. Právě pro to vám dali svoje hlasy, protože věří, že to budete řešit. Samozřejmě, že si vás démonizují do role spasitelů od staveb, odsunu, korupce, etc..
    A teď čekají, že jim to dokážete. Ne že jim řeknete, že se nesvéprávně ptají. Chápej, oni vám zjevně zatím věří..

  5. hmm, rozumím. hlavně, že NESE či SZ o tom něco věděli dřív… teď už se ten barák zachránit asi nedá. baráku i chlápka odvedle je mi líto, ale aspoň já jsem měl holt smůlu, že jsem do dneška nic nevěděl :-/

  6. Někdo2
    Domnívám se , že právě tyto události jsou pro organizace jako jsou NESE , SZ a ostatní tohoto typu jejich činností. Oni to mají v programu své činnosti a nijak se tím ani netají. Nechápu , proč by měky být suplovány někým jiným a už vůbec jednotlivci. Souhlasím s tím , že občan , člověk jednotlivec v takových bariérách nic nezmůže a je velmi lehce zranitelný , protože tito bosové mu to ve velmi krátjé době i s úrokem vrátí tak , že na to nezapomene. Je to pořád dokola , ryba smrdí od hlavy.

  7. Jo, to byl ten krásný dům se zimní zahradou, u něhož jsem si v polovině devadesátejch zjišťoval majitele, abych se zeptal, jestli mi ho pronajme. Nepronajmul.
    Říkal, že ne, že by ode mě nedostal tolik, co od návštěvníků veletrhu, kteří tam budou bydlet.
    Kolik asi dostal, že nemohl dát ani korunu do oprav? Nebo že by je do oprav dal všechny? Kolik asi dostal?
    Teď už je to jedno, tahle lukrativní parcela, na které bude přesně v duchu současné praxe postaveno něco hnusného “moderního” o dvě patra vyššího, než jsou domy nalevo a napravo mu vynese spoustu. I na případnou pokutu za neoprávněné zbourání, jestli vůbec, zbude. Tak, tak. Ze sklepů garáže, aby veletržníci měli kde parkovat a majitel za co vele – tržit.
    Humus filcky anarchie a fialovej hnus v jednom.

  8. Nekompetentní památkáři… všechny nekompetentní do bahna Svratky pod mostem na Poříčí ponořit patří!

  9. „Byl to naprosto neobvyklý postup. Pracovnice našeho ústavu sama na žádost firmy vypracovala stanovisko, na jehož základě bylo ministerstvo požádáno o odpamátnění domu,“ popsal památkář Aleš Homola. Stalo se to v roce 2004.

    Obvyklý postup je jiný – firma, která chce zbořit památkově chráněný dům, sama podá návrh na vyškrtnutí ze seznamu památek na ministerstvo kultury. To žádá památkáře, aby se vyjádřili. „Ano, je to neobvyklé. To se normálně nestává,“ potvrdil zvláštní postup bývalé pracovnice památkového ústavu Ivety Černé jeho ředitel Petr Kroupa. Ovšem firma měla volné ruce a mohla požádat o demoliční povolení.
    …………píše dnešní MF DNES.

    Trestní odpovědnost tedy zjevně nese paní

    Iveta Černá

    – ještě by mě zajímalo, zde odpamátnění a následnou demolici připravovala v pracovní době, nebo po večerech doma.
    – také by mě zajímalo, v jaké výši byl úplatek za tuto zradu a kdo jí ty peníze předal, kdy a kde.

  10. tak to je teda síla!!! od čeho ty památkáře máme? (kdyby fungovaly standardní postupy na NPÚ, nebylo třeba se s křížkem po funuse ptát, co na to NESE a SZ). NPÚ Brno zjevně potřebuje menší revoluci.

  11. Lidská blbost s chamtivostí,zvlášt tou českou chamrivostí,plodí podobné ukazy.Proč si netroufli na sídlo Ruského velvyslanectví ,což není daleko…To bych je rád videl a i natočil…jinými slovy chamtivý zbabělec co si léčí komplexy na jednom člověku tím , že se po něm vozí a naš stát (system) mu k tomu ochotně dopomáha…Tak jako vetšině dalších oblastí…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.