Warning: sprintf(): Too few arguments in /www/doc/www.informacezbrna.cz/www/wp-content/themes/covernews/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 254

Hobby market – stavební řízení zastaveno – co bude dál?

Stavební úřad Brno-Ivanovice oznámil, že po půl roce zastavil stavební řízení na stavbu „Hobby market Brno-Ivanovice“. Důvodem bylo nedoplnění potřebných dokumentů do žádosti o stavební povolení ze strany developerů projektu. Boj o Hobby market tím sice nekončí – developeři totiž mohou podat novou žádost o stavební povolení, ale je otázkou proč ztrácejí drahocenný čas. Jedním z důvodů mohou být žaloby, kterými občané a občanská sdružení napadli nezákonné územní rozhodnutí. S projektem obřího hypermarketu ohrožujícího životní prostředí také vyjádřilo nesouhlas 72,6 % ivanovických občanů a občanek.

Stavební úřad Brno-Ivanovice uvedl v odpovědi na žádost občanského sdružení NESEHNUTÍ o informace, že zastavil stavební řízení na stavbu „Hobby market Brno-Ivanovice“. Učinil tak po půl roce od zahájení tohoto řízení neboť developerské firmy usilující o výstavbu hypermarketu s domácími potřebami v Ivanovicích nedoplnily potřebné dokumenty do svého podání. Žádost o stavební povolení může být samozřejmě podána kdykoliv znovu, ale je otázka proč developeři ztrácejí drahocenný čas. Jedním z důvodů může být to, že nejsou schopni za současné situace projekt „prodat“ koncovému investorovi (tedy jedné z velkých firem provozujících řetězce hobby marketů v České republice).

„Developeři sice disponují územním rozhodnutím, ale to je pro svoji nezákonnost napadeno správními žalobami NESEHNUTÍ i některými občany Ivanovic,“ říká Jiří Koželouh z NESEHNUTÍ. Územním rozhodnutím totiž stavební úřad umístil hypermarket s prodejní plochou větší než umožňuje územní plán a nerespektoval vyhlášku o zeleni. Stejně se zachoval i Magistrát města Brna, který posuzoval desítky odvolání. Od podání žaloby se navíc NESEHNUTÍ podařilo získat a předložit další odborná vyjádření, která dokládají nesoulad Hobby marketu s územním plánem.


„Ať je důvod pomalého postupu developerů jakýkoliv dává naději odpůrcům projektu a budou teď bojovat o to více, aby nesmyslný projekt zmizel úplně,“
komentuje situaci Jiří Koželouh z NESEHNUTÍ.
Proti záměru výstavby Hobby marketu se postavilo 72,6 % dotázaných ivanovických občanů a občanek v sociologickém průzkumu, který v roce 2006 zorganizovali studenti Katedry environmentálních studií Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Pouze 20,6 % dotázaných s výstavbou souhlasilo. Aktivně proti záměru vystupují i někteří vlastníci rodinných domů v Ivanovicích a občanská sdružení Klidné Ivanovice, NESEHNUTÍ a Sdružení za rozvoj Ivanovic. Projektu aktivně odporovala i místní samospráva v čele s bývalou starostkou Evou Slavíkovou. Odpůrci již od roku 2005 píší protestní dopisy a e-maily, uspořádali happening, vydali informační materiály, provozují internetové stránky, uspořádali několik veřejných projednání a podnikly celou řadu právních kroků.

Důvodem nesouhlasu s realizaci záměru je jeho negativní dopad na životní prostředí i krajinu v Ivanovicích. Došlo by ke zvýšení intenzity dopravy o více než 3 000 nových průjezdů automobilů denně. Z toho 600 z nich by se uskutečnilo v těsné blízkosti obytné zástavby. Nárůst dopravy by s sebou přinesl výrazné zvýšení hladiny hluku i znečištění ovzduší. Hobby market by zohyzdil zachovalou příměstskou krajinu a zabral pozemky potřebné pro skutečný rozvoj Ivanovic.

Jiří Koželouh
Více o případu také na: http://ekobrana.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.